The process of globalization and international economic integration has brought both opportunities and challenges for all sectors, including the anchovy fishing and processing industry. To grow sustainably in both domestic and international markets, it is necessary for anchovy fishing and processing enterprises to adopt the value chain and a new business approach. This study analyzed the c-haracteristics of the value chain of anchovy products in Kien Giang province. The study also explored the relationships between stakeholders in the production and distribution of anchovy products. The study’s findings showed that fishermen are the most disadvantaged stakeholder in the anchovy value chain. Therefore, it is important to support fishermen to achieve sustainable business development for the anchovy fishing and processing industry.Trong bối cảnh toàn cầu hóa và hội nhập kinh tế quốc tế để hướng đến kinh doanh bền vững trên thị trường, ngành hàng Cá cơm và các doanh nghiệp trong lĩnh vực này cần có cách tiếp cận mới trong hoạt động sản xuất, kinh doanh - tiếp cận theo hướng chuỗi giá trị. Bài viết này nghiên cứu đặc điểm của chuỗi giá trị mặt hàng cá cơm tại tỉnh Kiên Giang, phân tích mối liên hệ giữa các tác nhân tham gia trong quá trình sản xuất và phân phối mặt hàng cá cơm. Kết quả nghiên cứu cho thấy, ngư dân là nhóm chịu thiệt thòi nhiều nhất trong chuỗi giá trị. Vì vậy, việc đề xuất các khuyến nghị nhằm liên kết các tác nhân trong chuỗi và hỗ trợ ngư dân để phát triển kinh doanh bền vững rất cần thiết.