ảnh hưởng của bổ sung vi khoáng mangan và kẽm vào khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà Hisex brown=Effect of dietary supplementation of manganese and zinc trace minerals on egg production and quality of Hisex Brown laying hens

 0 Người đánh giá. Xếp hạng trung bình 0

Tác giả: Minh Trí Huỳnh, Thị Mến Le, Đạt Thịnh Nguyễn, Đức Hiền Nguyễn, Văn Sơn Võ

Ngôn ngữ: vie

Ký hiệu phân loại:

Thông tin xuất bản: Khoa học (Đại học Cần Thơ), 2024

Mô tả vật lý: tr.1-7

Bộ sưu tập: Metadata

ID: 159181

An experiment was carried out on 540 Hisex Brown laying hens (35 weeks of age) whose design consisted of two factors and 5 replicates. The first factor was Mn (0, 80, 120 ppm) and the second was Zn (0, 40, 60 ppm). Results showed that egg production was highest for the Mn120 treatment (90.62 percent) and lowest for the control (84.51 percent) (P0.05). Broken egg percentage was lowest for the Mn120 treatment (1.24 percent) and highest for the control (4.71 percent) (P0.05). The yolk proportion of the Mn80 treatment (25.18 percent) was the highest and the control was the lowest (24.76 percent) (P0.05). Haugh unit and eggshell quality were also higher than those of the control (P0.05). Regarding Zn factor, the highest egg production was in the Zn40 treatment (89.48 percent). Broken egg percentage in the Zn40 and Zn60 treatments decreased (2.46 percent) as compared with that in the control (3.56 percent). Egg quality parameters were also higher than those of the control (P0.05). Interaction between Mn *Zn showed that broken egg percentage was the lowest in the Mn 120*Zn60 (0.91 percent) and the highest in the control (6.93 percent). Egg quality was also improved when adding Mn and Zn into the diets. Feed consumed per egg (g/egg) was significantly lower (P0. 05) when adding both of Mn and Zn for laying hens.Thí nghiệm được tiến hành trên 540 con gà mái đẻ (35 tuần tuổi) Hisex brown được bố trí theo thể thức thừa số 2 nhân tố và 5 lần lặp lại. Nhân tố thứ nhất là Mn (0, 80, 120 ppm) và nhân tố thứ 2 là Zn (0,40,60 ppm). Kết quả cho thấy khi bổ sung Mn vào khẩu phần ăn thì tỷ lệ đẻ của ga cao nhất ở nghiệm thức Mn120 (90,62 phần trăm) và đối chứng thấp nhất (84,51 phần trăm) (p0,05). Tỷ lệ bể của trứng giảm, thấp nhất ở nghiệm thức Mn120 (1,24 phần trăm), cao nhất ở đối chứng (4,71 phần trăm) (p0,05). Đơn vị Haugh và chất lượng vỏ trứng cũng cao hơn khi bổ sung Mn so với đối chứng.
Tạo bộ sưu tập với mã QR

THƯ VIỆN - TRƯỜNG ĐẠI HỌC CÔNG NGHỆ TP.HCM

ĐT: (028) 36225755 | Email: tt.thuvien@hutech.edu.vn

Copyright @2024 THƯ VIỆN HUTECH