The experiment was conducted on 500 semen samples from 40 healthy breeding bucks (20 Boer bucks and 20 Alpine bucks) aged between 10 and 18 months, raised and managed at a breeding goat farm in Phong Dien District, Can Tho City. The research findings revealed the following: the semen volume of Boer bucks averaged 1.24 ml, while Alpine bucks averaged 1.16 ml (P>
0.05)
sperm concentration was similar between the two breeds, with Boer bucks achieving 3.12 billion/ml and Alpine bucks 3.07 billion/ml
sperm motility was 81.21% and 81.06% respectively (P>
0.05)
the abnormal sperm rate in Boer bucks was 9.27%, and in Alpine bucks, it was 9.43% (P>
0.05)
the semen pH for both breeds averaged 6.90. The total motile sperm count of Boer bucks (3.13 billion/ml) was higher than that of Alpine bucks (2.88 billion/ml). Boer bucks exhibited a greater buffering capacity (938.1) compared to Alpine bucks (862.7), indicating a better ability to maintain stable pH under varying conditions. However, the semen of Alpine bucks had a higher specific gravity (1.09) and viscosity (58.7) compared to Boer bucks (1.05 and 54.9, respectively), suggesting that the semen of Alpine bucks is denser and more viscous.Thí nghiệm được tiến hành trên 500 mẫu tinh dịch của 40 dê đực giống (20 dê đực giống Boer và 20 dê đực giống Alpine) dê đực giống khỏe mạnh, có độ tuổi từ 10 đến 18 tháng tuổi, được chăm sóc, nuôi dưỡng tại trại chăn nuôi dê giống huyện Phong Điền, Thành phố Cần Thơ. Kết quả nghiên cứu cho thấy, thể tích tinh dịch của dê Boer đạt 1,24 ml, dê Alpine đạt 1,16ml (P>
0,05)
nồng độ tinh trùng ở cả hai giống tương đương nhau, với dê Boer đạt 3,12 tỷ/ml và dê Alpine đạt 3,07 tỷ/ml
hoạt lực tinh trùng lần lượt là 81,21% và 81,06 (P>
0,05)
Tỷ lệ tinh trùng kỳ hình của dê Boer đạt 9,27%, dê Alpine 9,43 % (P>
0,05)
pH tinh dịch của cả hai giống trung bình là 6,90
tổng số tinh trùng tiến thẳng của dê Boer (3,13 tỷ/m) cao hơn dê Alpine (2,88 tỷ/ml). Dê Boer có năng lực đệm (938,1) cao hơn so với dê Alpine (862,7), cho thấy khả năng duy trì pH ổn định hơn dưới các điều kiện khác nhau. Tuy nhiên, tinh dịch dê Alpine có tỷ trọng (1,09) và độ nhớt (58,7) cao hơn so với dê Boer tương ứng (1,05) và (54,9), điều này cho thấy tinh dịch dê Alpine đậm đặc và có độ nhớt hơn.