Nghiên cứu được tiến hành nhằm đánh giá khả năng cho thịt và ưu thế lai của gà thương phẩm 15 (♂DT1 × ♀ DM5) nuôi tại Trung tâm thực nghiệm và Bảo tồn vật nuôi từ tháng 7 năm 2024 đến tháng 10 năm 2024. Sử dụng phương pháp lai kinh tế giữa gà trống DT1 với gà mái DM5 và bố trí thí nghiệm theo phương pháp phân lô so sánh hoàn toàn ngẫu nhiên với một nhân tố: 50 con/lô (50% trống + 50% mái), thí nghiệm được lặp lại 3 lần nhằm xác định khả năng cho thịt và ưu thế lai của gà thương phẩm 15. Kết quả cho thấy gà 15 có ngoại hình, màu lông đẹp, tỷ lệ nuôi sống đến 16 tuần tuổi của gà thương phẩm 15 đạt 94,67%, khối lượng cơ thể lúc 16 tuần tuổi đạt 2091,87g
ưu thế lai về khối lượng cơ thể so với trung bình bố mẹ là 2,15%
tiêu tốn thức ăn/kg tăng khối lượng 3,32 kg
ưu thế lai là -2,21%
tỷ lệ thân thịt đạt 77,40%, Tỷ lệ thịt đùi 20,95%, Tỷ lệ thịt lườn 16,44%
Tỷ lệ mỡ bụng 1,30%. Gà 15 có triển vọng phát triển vào sản xuất.This study was conducted to evaluate the meat yield and heterosis of the commercial chicken line 15 (♂DT1 × ♀DM5), raised at the Animal Experimentation and Conservation Center from July 2024 to October 2024. The economic crossbreeding method involved mating DT1 roosters with DM5 hens. The experiment was designed using a completely randomized block design with one factor: 50 birds per group (50% males and 50% females). The experiment was repeated three times to determine the meat yield and heterosis of commercial chicken line 15. The results showed that chicken line 15 exhibited an attractive appearance and feather color, with a survival rate of 94.67% at 16 weeks of age. At this age, the average body weight reached 2091.87 g, with a heterosis advantage of 2.15% compared to the parental average. The feed conversion ratio (FCR) was 3.32 kg of feed per kg of weight gain, with a heterosis advantage of -2.21%. The carcass yield was 77.40%, thigh meat proportion 20.95%, breast meat proportion 16.44%, and abdominal fat proportion 1.30%. Chicken line 15 demonstrates strong potential for production development.