Aloe vera powder is made from fresh and clean aloe vera leaves. These leaves were freeze- dried by a modern heat pump dryer system to keep their natural color, then ground into a fine powder. This study analyzed the antioxidant activity and antibacterial activity of aloe vera powder. The results showed that the aloe vera powder has a DPPH antioxidant activity (IC 50 ) of 5.03 mg/mL. It also has antibacterial efficacy against the foodborne pathogen Escherichia coli and the pathogenic bacterium Staphylococcus aureus, with antibacterial ring diameters of 17.0 mm and 18.33 mm, respectively. The aloe vera powder demonstrates biological activity, and it can be used in the production of cosmetics and functional foods.Bột nha đam được chế biến từ những lá nha đam tươi sạch, sấy lạnh bằng hệ thống máy sấy bơm nhiệt hiện đại giúp giữ màu sắc tự nhiên và được nghiền thành bột mịn. Mục đích của nghiên cứu này là khảo sát hoạt tính kháng oxy hóa và khả năng kháng khuẩn của bột nha đam. Kết quả cho thấy, bột nha đam có hoạt tính chống oxy hóa DPPH (IC 50 ) là 5,03 (mg/mL) và có khả năng kháng vi khuẩn Escherichiacoli và Staphylococcus aureus ở hàm lượng 1000 mg/mL với đường kính vòng kháng khuẩn lần lượt là 17,0mm và 18,33mm. Bột nha đam thể hiện hoạt tính sinh học và có thể được nghiên cứu và ứng dụng trong sản xuất dược mỹ phẩm và thực phẩm chức năng.