Do chứa nhiều hoạt chất kháng khuẩn, kháng nấm và kháng viêm, Trầu không được sử dụng nhiều trong y học cổ truyền. Công thức bào chế gel đã được xây dựng với thành phần cao chiết nước lá Trầu không có hoạt tính kháng khuẩn với tá dược tạo gel Na CMC. Hoạt tính kháng khuẩn được đánh giá bằng phương pháp đĩa giấy khuếch tán theo quy định của CLSI. Công thức gel đạt chỉ tiêu chất lượng sản phẩm về cảm quan với thể chất mềm mịn, màu vàng nâu, trong suốt, mùi đặc trưng của Trầu, độ pH = (6,02 ± 0,03). Gel có độ đồng nhất không có hiện tượng vón cục, không có kết tủa không tan, độ dàn mỏng 38,50 cm2, gel có độ ổn định qua đánh giá theo chu kỳ nóng lạnh. Hoạt tính kháng vi sinh vật cho thấy chế phẩm kháng được 5 chủng vi khuẩn Escherichia coli, Methicillin - resistant Staphylococcus aureus, Methicillin - susceptible Staphylococcus aureus, Propionibacterium acnes, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes.Nowadays, people tend to use natural medicinal herbs in pharmaceutical and cosmetic products. Betle leaf (Piper betle L. Piperaceae) is widely used in traditional medicine because it contains many active ingredients with antibacterial, antifungal and anti-inflammatory properties. To diversify the products derived from Betel leaves, our research aims to develop a gel formulation from aqueous Betel leaf extract with antibacterial properties to support disease treatment and skincare. The gel was formulated using Betel leaf extract with antibacterial activity and Na CMC as the gelling agent. The antibacterial activity was evaluated using the disc diffusion method according to CLSI guidelines. The gel formulation met quality standards with a smooth, homogeneous texture, brownish-yellow color, translucent, characteristic Betel scent, and pH of 6.02 ± 0.03. Gel had a spreadability of 38.50 cm² and stability. The antimicrobial activity showed that the product was effective against five bacterial strains: Escherichia coli, methicillin-resistant Staphylococcus aureus, methicillin-susceptible Staphylococcus aureus, Propionibacterium acnes, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus faecalis, and Streptococcus pyogenes.