Eucommia ulmoides seeds have the characteristics of deep dormancy, and dense development of the fruit coat is the main cause of low seed germination rate. To find out the cause of germination resistance, seeds are peeled off the coat, sterilized in 0.1% HgCl2 solution for 5 minutes and then placed in a tissue culture medium. After 9 weeks, all clean seed samples did not germinate. Another research direction, after sterilization with 0.1% HgCl2 for 5 minutes, Eucommia seeds were cut off ¼ of the seed length to remove part of the cotyledons and the silky crust on the cotyledons before being placed in the tissue culture medium. After 5-6 weeks, all clean samples germinated and created complete seedlings. This proves that not only the fruit coat but also the silky coat covering the roots and cotyledons also prevents seed germination. The optimal composition of the nutrient medium for regeneration of Eucommia ulmoides microshoots has been determined: MS +1.2 mg/l BAP + 0÷0.2 mg/l NAA + 20 g/l sucrose + 10 g/l glucose + 7 g/l agar. The best media for explant rooting are the following: 2/3 MS + 1 mg/l NAA + 0.4 mg/l IBA + 30 g/l sucrose + 7 g/l agar. From the results achieved, there are new directions for germination treatment with seeds, in vitro propagation from Eucommia buds or seeds.Hạt Đỗ trọng (Eucommia ulmoides Oliv.) có đặc điểm ngủ sâu, vỏ quả phát triển dày đặc là nguyên nhân chính khiến tỷ lệ nảy mầm hạt thấp. Để tìm hiểu nguyên nhân cản trở nảy mầm, hạt Đỗ trọng được bóc sạch lớp vỏ quả, đưa vào khử trùng trong trong dung dịch HgCl2 0,1% trong 5 phút rồi đưa vào môi trường nuôi cấy mô. Sau 9 tuần tất cả mẫu hạt sạch đều không nảy mầm. Hướng khác, hạt Đỗ trọng sau khi khử trùng bằng HgCl2 0,1% trong 5 phút được cắt bỏ ¼ chiều dài hạt để loại bỏ một phần lá mầm và lớp vỏ mượt bao ngoài lá mầm trước khi đưa vào môi trường nuôi cấy mô. Sau 5-6 tuần, tất cả các mẫu sạch đều nảy mầm tạo ra cây con hoàn chỉnh. Điều này chứng tỏ không chỉ lớp vỏ quả mà lớp vỏ mượt bao phủ rễ và lá mầm cũng ngăn cản sự nảy mầm của hạt. Để tạo cụm chồi nên cấy chuyển sang môi trường MS +1,2 mg/l BAP + 0÷0,2 mg/l NAA + 20 g/l sucrose + 10 g/l glucose + 7 g/l agar trong 4 tuần. Để tạo rễ tạo cây hoàn chỉnh sử dụng môi trường 2/3 MS + 1 mg/l NAA + 0,4 mg/l IBA + 30 g/l sucrose + 7 g/l agar. Từ kết quả đạt được có thêm hướng mới để xử lý nảy mầm với hạt giống, nhân giống in vitro từ chồi hoặc hạt Đỗ trọng.