In this study, four densities of Artemia (1, 2, 3 and 4 nauplii/mL) were experimented in order to determine an appropriate feeding regime for larval rearing of harlequin shrimp. Newly hatched larvae, 10 individuals/L, were reared in 10 liter - composite tanks using the recirculating aquaculture system. Results showed that prey density had significant effects on growth, development, and survival of larvae. The larvae were fed at 3 nauplii/mL obtained a higher final total length at the stage of Zoea XI (5.35 mm) compared to those of 1 and 2 nauplii/mL (P <
0.05) but not significantly differred from the density of 4 nauplii/mL (5.17 mm
P >
0.05). The larval transferred rate at the prey density of 3 nauplii/mL (39.9%) was higher than other densities (10.5 - 34.0%) (P <
0.05). Larval survival rates at the density of 3 and 4 nauplii/mL (7.6 and 7.3%) were higher than those of 1 and 2 nauplii/mL (2.1 and 4.2%) (P <
0.05). From this study, it can be seen that harlequin shrimp larvae should be fed at the density of 3 nauplii/mL in order to attain rearing efficiency as well as optimize the amount of livefeed consumption.Trong nghiên cứu này, bốn mật độ Artemia 1, 2, 3 và 4 nauplius Artemia/mL được thử nghiệm nhằm xác định chế độ cho ăn thích hợp trong ương ấu trùng tôm hề. Ấu trùng mới nở được bố trí ương trong hệ thống bể composite lọc sinh học tuần hoàn, thể tích 10 lít/bể, mật độ 20 con/L. Kết quả nghiên cứu cho thấy mật độ nauplius Artemia có ảnh hưởng đáng kể đến sinh trưởng, phát triển và tỷ lệ sống của ấu trùng. Ấu trùng được cho ăn với mật độ 3 con/mL đạt chiều dài (Zoea XI, 5,35 mm) cao hơn so với mật độ 1 và 2 con/mL (P <
0,05) nhưng không khác biệt thống kê với mật độ 4 con/mL (5,17 mm
P >
0,05). Tỷ lệ chuyển giai đoạn ở mật độ 3 con/mL (39,9%) cao hơn các mật độ còn lại (10,5 - 34,0%) (P <
0,05). Tỷ lệ sống của ấu trùng ở mật độ 3 và 4 con/mL (7,6 và 7,3%) cao hơn so với mật độ 1 và 2 con/mL (2,1 và 4,2%) (P <
0,05). Từ nghiên cứu này có thể thấy rằng nên ương ấu trùng tôm hề với mật độ 3 nauplius Artemia/mL nhằm đạt được hiệu quả ương cũng như tiết kiệm lượng thức ăn sống sử dụng.