Để đánh giá tình hình nhiễm sán lá ruột trên đàn lợn bản địa tại tỉnh Điện Biên, từ năm 2016 đến 2019, chúng tôi đã tiến hành mổ khám 1.163 con lợn bản địa và xét nghiệm 1.872 mẫu lợn. Kết quả nghiên cứu cho thấy tỷ lệ lợn bị nhiễm sán lá ruột được xác định thông qua mổ khám là 2,75%. Tỷ lệ này thông qua xét nghiệm phân là 2,56%, tỷ lệ lợn bị nhiễm sán lá ruột biến động theo địa phương, từ 1,04 - 4,12%. Lứa tuổi lợn, phương thức chăn nuôi và mùa vụ có ảnh hưởng rõ rệt đến tỷ lệ và cường độ nhiễm sán lá Fasciolopsis buski ở lợn (P <
0,05). Cụ thể: Tỷ lệ và cường độ nhiễm sán lá ruột tăng dần theo lứa tuổi lợn. Tỷ lệ và cường độ nhiễm sán lá ruột của lợn bản địa ở mùa hè và mùa thu cao hơn ở mùa đông và mùa xuân. Lợn nuôi thả rông có tỷ lệ và cường độ nhiễm sán lá ruột cao nhất (3,66%) và thấp nhất ở lợn nuôi nhốt (0,55%)
lợn nuôi ở vùng bằng phẳng có tỷ lệ nhiễm cao (5,96%), lợn nuôi ở vùng núi cao có tỷ lệ nhiễm thấp hơn (0,86%).In order to obtain data on the situation of infection with Fasciolopsis buski fluke in the local pigs in Dien Bien province, this study was conducted from 2016 to 2019 through the examination of 1872 pig fecal samples and autopsy of 1163 pigs. The studied results showed that the infection rate of local pigs with Fasciolopsis buski was 2.75% through the autopsy and 2.56% through examining fecal samples. This infection rate was fluctuated by locality from 1.04% to 4.12%. The pig age, raising procedures, season that effected to the prevalence of Fasciolopsis buski in the local pigs (P<
0,05). The infection rate and intensity of Fasciolopsis buski increased by the age of pigs. The infection rate of local pigs with Fasciolopsis buski in the summer and autumn season was higher than in the winter and spring season. The infection rate of pigs with Fasciolopsis buski fluke was highest in the free grazing method (3.66%) and the lowest infection rate was in the captive grazing method (0.55%). The pigs raising in the flat area were infected with the higher infection rate (5.96%) in comparison with the pigs raising in the high mountain area (0.86%).