In this study, Vietnamese bamboo strips were dyed using a natural colorantextracted from Rhizoma Dioscorea Cirrhosa by the exhaustion method. Variousdyeing factors including temperature, pH and several mordant species wereinvestigated to optimize the chromatic behaviour of dyed bamboo strips. Thedyed bamboo strips were analyzed by the CIEL*a*b* color space and FTIRanalyses. The optimal dyeing conditions were defined as follows: hightemperature (85 - 90°C), alkaline medium (pH = 9 - 10), dyeing time 60 min andliquor ratio 1:20. The results showed that salt-mordanting significantly changedthe chromatic behaviour of dyed bamboo strips.Trong nghiên cứu này, sợi tre được nhuộm bằng chất màu chiết tách từ Củnâu (Rhizoma Dioscorea Cirrhosa) theo phương pháp nhuộm tận trích. Các thôngsố nhuộm bao gồm nhiệt độ, pH và loại chất cầm màu được khảo sát để xác địnhđặc tính màu sắc của sợi tre sau nhuộm thông qua các phân tích màu sắcCIEL*a*b* và phổ hồng ngoại biến đổi Fourier (FTIR). Kết quả nghiên cứu xácđịnh điều kiện nhuộm thích hợp cho sợi tre là nhiệt độ nóng (85 - 90°C), môitrường kiềm (pH = 9 - 10), thời gian nhuộm 60 phút và dung tỉ nhuộm 1:20. Cầmmàu bằng các muối kim loại làm thay đổi ánh màu của sợi tre đã nhuộm.