Honey is a natural product with a variety of uses. The antibacterial activity of honey is one of the key factors that make honey beneficial. The study aims to compare some quality index and antibacterial capacity of some main kinds of honey in Vietnam (determined by the diameters of the inhibition zones, the minimum inhibitory concentration - MIC, and the bactericidal concentrations - MBC). The results showed that the honey samples met the quality requirements of TCVN 12605:2019 for honey, including free reducing sugar content (ranging 67 - 72 g/100 g), diastase activity (ranging from 5.58 ± 0.46 to 25.27 ± 0.05 Schad), HMF (5-Hydroxymethylfurfural) content (ranging from 18.06 ± 0.09 to 23.80 ± 0.25 mg/kg). All honey samples exhibited antibacterial activity against all eight strains of bacteria studied as follows: the diameters of the inhibition zones ranged from 8.50 ± 0.29 to 22.33 ± 1.53 (mm), MIC ranged from 0.15 ± 0.00 to 0.90 ± 0.14 (g/mL). Honey from coffee and rubber flowers showed strong bactericidal ability at MBC concentration from 0.25 g/mL.Mật ong là một sản phẩm của thiên nhiên, được biết đến với nhiều công dụng khác nhau. Hoạt tính kháng khuẩn của mật ong là một trong những yếu tố quan trọng làm nên lợi ích của mật ong. Mục đích của nghiên cứu nhằm đánh giá sơ bộ chất lượng và khảo sát hoạt tính kháng khuẩn của một số loại mật ong Việt Nam (thông qua xác định đường kính vòng tròn kháng khuẩn, nồng độ ức chế tối thiểu - MIC và nồng độ diệt khuẩn tối thiểu - MBC với tám chủng vi khuẩn). Kết quả nghiên cứu cho thấy hầu hết các mẫu mật đều đáp ứng các chỉ tiêu hóa lý theo TCVN 12605:2019 với hàm lượng đường khử từ 67 - 72 g/100g
hàm lượng HMF: 18,06 ± 0,09 đến 23,80 ± 0,25mg/kg
hoạt lực diataza: 5,58 ± 0,46 đến 25,27 ± 0,05 Schad. Tất cả các mẫu mật ong đều thể hiện hoạt tính kháng khuẩn đối với tất cả tám chủng vi khuẩn nghiên cứu: đường kính vòng tròn kháng khuẩn của các mẫu mật ong dao động từ 8,50 ± 0,29 đến 22,33 ± 1,53 (mm), MIC từ 0,15 ± 0,00 đến 0,90 ± 0,14 (g/ml). Mật ong caà phê, cao su thể hiện khả năng diệt khuẩn rõ ràng ở nồng độ MBC từ 0,25 g/mL.