The aim of this study is to incorporate black cinnamon essential oil onto the polivinyl ancol /agar film to enhance the antibacterial activity of the resulting films. The polivinyl ancol/agar films loaded with black cinnamon essential oil were successfully synthesized via facile casting method. The result reveals that black cinnamon essential oil has great antibacterial properties against Staphylococcus aureus (S. aureus), Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa), Escherichia coli (E. coli), and Salmonella typhimurium due to the presence of cinnamaldehyde. It is found that as-prepared blend film has bactericidal activity when incorporated with black cinnamon and the best inhibitory efficiency is observed on P. aeruginosa bacteria. Furthermore, it can be seen that the higher the oil concentration is, the greater antibacterial activity of as-prepared film is. Hence, it can be concluded that polivinyl ancol/agar film containing black cinnamon oil is considered a potentially promising material, ideally suitable for food packaging application.Trong nghiên cứu này, chúng tôi tiến hành kết hợp tinh dầu Quế đen vào màng poly(vinyl alcohol)/agar để cải thiện hoạt tính kháng khuẩn của màng thu được. Tinh dầu quế đen có hoạt tính kháng Staphylococcus aureus (S. aureus), Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa), Escherichia coli (E. coli), và Salmonella typhimurium là nhờ thành phần cinnamaldehydecó trong tinh dầu. Màng hỗn hợp dựa trên poly(vinyl alcohol)/agar kết hợp với tinh dầu Quế đen được tổng hợp thành công bằng phương pháp tạo màng. Kết quả cho thấy màng thu được có hoạt tính kháng khuẩn dựa trên sự kết hợp của tinh dầu Quế đen, và do đó màng thu được giúp cải thiện chất lượng bao bì trong lĩnh vực bảo quản thực phẩm.