Allium tuberosum is commonly grown in many provinces of Vietnam. It was considered as a folk medicine to treat many diseases. In this study, qualitative analysis and biological activities of the aerial parts of Allium tuberosum were investigated. The aerial parts of Allium tuberosum were collected in Hue city. Determination of chemical composition in the extract was carried out by chemical reactions. Essential oil was extracted by steam distillation. The antimicrobial activies were carried out by the concentration dilution method. The result showed that Allium tuberosum aerial parts’s extract contains flavonoids, tannins, alkaloids, saponins, organic acids and sugars. Essential oil of Allium tuberosum’s aerial parts has 52 components of which the main component is phytol (24.86%). The n-hexan fraction is resistant to L.fermentum. The dichloromethane fraction is resistant to B.subtilis, L.fermentum. Ethyl acetate fraction is resistant to B.subtilis. The aerial part’ essential oil is resistant to B.subtilis, L.fermentum and C.albican. The chemical composition of Allium tuberosum aerial parts’s extract and A.tuberosum aerial parts essential oil have been quantified, and their antimicrobial activities have been determined.Hẹ được trồng phổ biến ở nhiều tỉnh thuộc nước ta và được dùng để chữa nhiều bệnh theo kinh nghiệm dân gian. Mục tiêu nghiên cứu nhằm xác định thành phần hoá học và khảo sát hoạt tính kháng vi sinh vật của cao chiết và tinh dầu của phần trên mặt đất cây hẹ. Phần trên mặt đất cây hẹ được thu hái tại thành phố Huế. Định tính các nhóm chất có trong dịch chiết bằng phản ứng hoá học. Tinh dầu hẹ được chiết xuất bằng phương pháp cất kéo hơi nước. Hoạt tính kháng vi sinh vật được tiến hành bằng phương pháp pha loãng nồng độ. Dịch chiết phần trên mặt đất của hẹ có chứa flavonoid, tanin, alcaloid, saponin, acid hữu cơ và đường khử. Tinh dầu hẹ có 52 thành phần, trong đó thành phần chính là phytol (24,86%). Cao hexan có khả năng kháng vi khuẩn L.fermentum. Cao dichloromethan có khả năng kháng vi khuẩn B.subtilis, L fermentum. Cao ethylacetat có khả năng kháng vi khuẩn B.subtilis. Tinh dầu hẹ có khả năng kháng vi khuẩn B.subtilis, L.fermentum và nấm C.albican. Đã định tính thành phần hoá học của dịch chiết phần trên mặt đất của hẹ, xác định được thành phần hoá học của tinh dầu hẹ và khả năng kháng khuẩn của các cao chiết cũng như tinh dầu phần trên mặt dất của hẹ.