Bitter leaf (Vernonia amygdalina Del.) is mainly distributed in Asia. In Vietnam, this plant is grown throughout the country, especially in the northern mountain areas of Cao Bang and Lao Cai. The bitter leaf has been widely used in traditional medicine for health promotion and human disease treatment. To evaluate the antioxidant activity of the bitter leaf ethanol extract, free radical scavenging assays were carried out, including DPPH and ABTS. The results indicated that alkaloids, flavonoids, reducing sugar, and organic acid were present in the extract. The DPPH and ABTS scavenging activities of bitter leaf extract were reflected via EC50 values, which were 360.2 ± 43.2g/mL and >
1mg/mL, respectively.Cây lá đắng (Vernonia amygdalina Del.) là dược liệu phân bố rộng khắp cả nước và tập trung nhiều nhất là ở khu vực vùng núi phía bắc như Cao Bằng, Lào Cai, v.v. Lá đắng có tính hàn, vị đắng thường được ngâm rượu, sắc thuốc để bồi bổ và trị một số bệnh trên người. Bằng các phản ứng hoá học và thí nghiệm thu nhặt gốc tự do, ABTS, thành phần và khả năng kháng oxi hoá của cao chiết cây lá đắng được đánh giá. Kết quả cho thấy cao chiết lá đắng có chứa các hợp chất thứ cấp thuộc nhóm hợp chất alkaloid, flavonoid, đường khử và acid hữu cơ. Khả năng thu nhặt gốc tự do được xác định thông qua giá trị EC50 cho DPPH và ABTS lần lượt là 360,2 ± 43,2µg/mL và >
1mg/mL.