Enzyme is a catalytic protein that catalyzes most of the biological reactions that occur in living organisms, ensuring that the processes of metabolizing substances in living organisms proceed at a rhythmic rate, weighing for, in certain directions. Thus, the enzyme has ensured the regular exchange between the living body and the external environment, meaning that it ensures the survival of the living body. There are many methods of enzyme production, of which the use of microbiological technology is the most effective method that can currently be implemented on an industrial scale. The article aims to provide readers with basic information about some enzymes produced by microbial technology such as Amylase, Protease, Cellulase, Pectinase…Enzyme là protein có hoạt tính xúc tác và đã xúc tác cho hầu hết các phản ứng sinh học xảy ra trong cơ thể sống, đảm bảo cho các quá trình chuyển hóa các chất trong cơ thể sống tiến hành với tốc độ nhịp nhàng, cân đối, theo những chiều hướng xác định. Như vậy, enzyme đã đảm bảo cho sự trao đổi thường xuyên giữa cơ thể sống và môi trường bên ngoài, nghĩa là đảm bảo cho sự tồn tại của cơ thể sống. Có nhiều phương pháp sản xuất enzyme, trong đó sử dụng công nghệ vi sinh là phương pháp hiệu quả nhất hiện nay có thể thực hiện trên quy mô công nghiệp. Bài viết nhằm cung cấp cho người đọc những thông tin cơ bản về một số enzyme được sản xuất bằng công nghệ vi sinh như Amylaza, Proteaza, Cellulaza, Pectinaza…