Nghiên cứu hồi cứu, mô tả 5.696 mẫu thực phẩm được kiểm nghiệm tại Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm (ATVSTP) tỉnh Nam Định giai đoạn 2017-2021, trung bình 1.139 mẫu/năm. Tỷ lệ ô nhiễm vi sinh vật là 4,46 %
ô nhiễm hóa lý là 3,54 %. Ô nhiễm vi sinh vật ở nhóm thịt và sản phẩm cao nhất 8,4 %, tiếp theo là nhóm rau và sản phẩm 4,09 %, ngũ cốc và sản phẩm 3,5 %, đồ uống không cồn 2,27 %. Nguyên nhân ô nhiễm vi sinh vật chủ yếu là Coliform 4,97 %, E. coli 3,69 % và Pseudomonas 4,62 %. Ô nhiễm hóa lý ở thịt và các sản phẩm chủ yếu là hàn the 8,64 %, ôi khét ở dầu mỡ đang rán là 19,5 %. Công tác đảm bảo an toàn thực phẩm những năm gần đây có sự chuyển biến tích cực, tỷ lệ ô nhiễm thực phẩm trong giám sát mối nguy giai đoạn 2017-2021 giảm mạnh so với giai đoạn trước.The recall descriptive study was implemented in the period 2017-2021 of 5,696 food samples (about 1,139 samples/year) in the Nam Dinh Provincial Department of Food Safety and Hygiene. The ratios of microbiology and physicochemical parameters which do not meet the regulation were 4.46% and 3.54%, respectively. Meat and its products were microbiology contaminated at the highest ratio of 8.4%, followed by vegetables and their products were 4.09%, cereals and their products were 3.5%, and non-alcoholic beverages were 2.27%. The main causes of microbiology contamination were Coliform at 4.97%, E. coli at 3.69%, and Pseudomonas at 4.62%. The physicochemical contaminations in meat products were mainly borax at 8.64 %, and the rancidity in frying oil was 19.5 %. Ensuring food safety in recent years has seen positive changes
the ratio of contamination in food surveillance in hazard monitoring in the period 2017-2021 sharply decreased compared to the previous period.