Agricultural products are contaminated with mold and aflatoxin, which not only reduces the value of agricultural products but also affects the health of people and animals when using such agricultural products. The survey was conducted on 150 samples (maize, peanut) in several households in Ea H'leo, Cu M'Gar, Krong Pac - Dak Lak districts, by the method of identifying mold Aspergillus flavus (A. flavus) and Aspergillus parasiticus (A. parasiticus) according to 52 TCN-TQTP 0001:2003 and 52 TCN-TQTP 0009:2004 and aflatoxin quantification according to TCVN 7596 - 2007. The results showed that among 150 samples (maize, peanut) in the analysis, there were (48.7%) samples contaminated with mold exceeding the allowable level, for maize (56.6%), peanuts (33.3%). There was the presence of A. flavus in maize sample (14.1%) and peanut samples (11.8%), and A. parasiticus was not found in the samples. While, the prevalence of AF contamination in agricultural products (maize, peanuts) accounted for (12.7%). In which, the rate of AF contamination in maize samples was 17.2%, contaminated rate of peanut samples was 3.9%
Aflatoxin contaminated samples exceeded the allowable limit for maize was 14.1% and this rate of peanut sample was 3.9%.Nông sản thực phẩm nhiễm nấm mốc và độc tố aflatoxin (AF), không chỉ làm giảm giá trị của nông sản thực phẩm mà còn ảnh hưởng tới sức khỏe của con người và gia súc khi sử dụng sản phẩm nông sản thực phẩm đó. Nghiên cứu khảo sát tiến hành trên 150 mẫu (ngô, lạc) tại một số hộ gia đình thuộc huyện Ea H'leo, Cư M'Gar, Krông Pắc - Đắk Lắk, bằng phương pháp định danh nấm mốc Aspergillus flavus (A. flavus) và Aspergillus parasiticus (A. parasiticus) theo 52 TCN-TQTP 0001:2003 và 52 TCN-TQTP 0009: 2004 và định lượng AF theo TCVN 7596 - 2007. Kết quả cho thấy: trong 150 mẫu (ngô, lạc) được phân tích có (48,7%) mẫu nhiễm nấm mốc vượt mức cho phép, đối với ngô (56,6%), lạc (33,3%). Có sự hiện diện chủng nấm mốc A. flavus trong ngô (14,1%) và trong mẫu lạc (11,8%), không thấy sự xuất hiện chủng nấm A. parasiticus trong mẫu nghiên cứu. Đồng thời tỷ lệ nhiễm AF trong nông sản (ngô, lạc) chiếm (12,7%). Trong đó, tỷ nhiễm AF mẫu ngô (17,2%), mẫu lạc nhiễm (3,9%) và mẫu nhiễm AF vượt mức cho phép đối với ngô là (14,1%) và mẫu lạc là (3,9%).