Haematococcus pluvialis is the richest natural source of astaxanthin available. Changes in nutritional and environmental factors stimulate algae to produce astaxanthin. Currently, there have been many studies investigate the nutritional factors affecting astaxanthin accumulation of Haematococcus algae . However, the application of nitrogen and green carbon sources to the culture of Haematococcus algae is limited in Vietnam. Therefore, this study used condensed molasses residue (condensed molasses solubles - CMS) as a medium to provide green nutrients for algae cultivation. Experimental results showed that CMS affects the growth and astaxanthin accumulation capacity of the algae H. pluvialis. When gradually increasing the CMS concentration from 0.01 % to 0.2 %, the biomass tended to increase gradually from 150.497 mg/L to 192.689 mg/L. The highest cell density was obtained in the CMS medium 0.2 % 19.3⨯104 cell/mL with a specific growth rate of 0.05 mg/L per day. The highest cumulative astaxanthin concentration was found up to 3.1 % (compared to dry biomass) at low concentration of 0.01 % CMS. It indicated that the lower the CMS concentration, the faster the astaxanthin accumulation time.Tảo Haematococcus pluvialis là nguồn astaxanthin tự nhiên phong phú nhất hiện nay. Sự thay đổi về yếu tố dinh dưỡng và môi trường kích thích tảo tạo astaxanthin. Hiện nay, đã có rất nhiều nghiên cứu được thực hiện nhằm khảo sát các yếu tố dinh dưỡng ảnh hưởng lên khả năng tích lũy astaxanthin của tảo Haematococcus đã mang lại nhiều kết quả khả quan. Tuy nhiên, việc ứng dụng nguồn nitơ và cacbon xanh vào nuôi cấy tảo Haematococcus còn hạn chế, đặc biệt ở Việt Nam chưa có nghiên cứu nào được thực hiện. Nghiên cứu này sử dụng bã mật đường – một loại chất rắn từ mật đường cô đặc làm môi trường cung cấp các chất dinh dưỡng sạch nuôi cấy tảo. Kết quả cho thấy, bã mật đường có ảnh hưởng lên sự sinh trưởng và khả năng tích lũy astaxanthin của tảo Heamatococcus pluvialis. Khi tăng dần nồng độ bã mật đường từ 0,01 % đến 0,2 %, lượng sinh khối có xu hướng tăng dần từ 150,497 mg/L đến 192,689 mg/L. Mật độ tế bào (cell) đạt cao nhất ở môi trường bã mật đường 0,2 % là 19,3 × 104 cell/mL với tốc độ tăng trưởng đặc hiệu 0,05 mg/L trong 1 ngày. Nồng độ astaxanthin tích lũy cao nhất là 3,1 % (so với sinh khối khô) khi nuôi cấy ở bã mật đường nồng độ thấp (0,01 %)
nồng độ bã mật đường càng thấp, thời gian tích lũy astaxanthin càng nhanh.