The tea tree, scientifically known as Melaleuca alterfolia (Maiden & Betche) Cheel, is native to Australia and has strong antibacterial, antifungal, and antiviral properties. The purpose of this study was to evaluate the influence of seasonal variation on the yield and chemical composition of tea tree oil over a 12-month period. Tea tree oil was extracted by the hydrodistillation method in the support of a surfactant solution (650 ppm). During the survey period, the essential oil content ranged from 4.24% to 6.61%. The constituents of TTO were determined using GC-FID and GC-MS, as well as multivariate analysis: principal component analysis (PCA) and cluster analysis. Nine main components in TTO were a-pinene (2.0-2.5%), 1,8-cineole (3.2-5.5%), a-terpinene (8.3-12.1%), p-cymene (1.8-4.3%), limonene (1.0-1.4%), g-terpinene (16.1-21.4%), terpinolene (2.1–3.5%), terpinen-4-ol (40.6–49.6%), and a- terpineol (3.1–6.6%). The results of the analysis showed that the essential oil content was highest during the summer months when there was a lot of rain, while the composition of the main compounds in the essential oil changed almost insignificantly depending on the season. Furthermore, the antibacterial activity of pure tea tree oil and a few main components was evaluatedTràm trà có tên khoa học là Melaleuca alternifolia (Maiden & Betche) Cheel, thuộc họ Đào Kim Nương (Myrtaceae), có nguồn gốc từ châu Úc, có tác dụng kháng khuẩn, kháng nấm và kháng virus cao. Mục đích của nghiên cứu này là đánh giá sự biến đổi hiệu suất và thành phần hóa học theo mùa của tinh dầu tràm suốt 12 tháng. Tinh dầu được chiết từ lá tràm bằng phương pháp chưng cất lôi cuốn hơi nước với sự hiện diện của chất hoạt động bề mặt (650 ppm). Hàm lượng tinh dầu trong 12 tháng khảo sát dao động từ 4,24 % tới 6,61%. Các thành phần hữu cơ của tinh dầu tràm được xác định bởi GC-FID và GC-MS và với việc áp dụng phân tích đa biến: phân tích thành phần chính (PCA) và phân tích cụm (cluster analysis). Các hợp chất chính được tìm thấy là a-pinene (2,0-2,5%), 1,8-cineole (3,2-5,5%), α-terpinene (8,3-12,1%), p-cymene (1,8-4,3%), limonene (1,0–1,4%), γ-terpinene (16,1–21,4%), terpinolene (2,1 -3,5%), terpinen-4-ol (40,6-49,6%) và a-terpineol (3,1-6,6%). Kết quả phân tích cho thấy hàm lượng tinh dầu cao vào các tháng mùa hè với lượng mưa cao trong khi thành phần các hợp chất chính trong tinh dầu gần như thay đổi không đáng kể theo mùa. Bên cạnh đó, hoạt tính kháng khuẩn của tinh dầu tràm tinh khiết và một số thành phần chính cũng được ghi nhận