Bánh cuốn (fresh rice-paper rolls) is one of the most popular cuisines of Vietnamese for centuries. Throughout the national history, the cuisine has always been closely connected with Vietnamese culture in many northern villages. In many traditional villages that exist today, Thanh Tri fresh rice-paper rolls in Hanoi has become a popular brand among consumers and culinary experts. In the current urbanization whirlwind, many culinary cultural products of villages along Hanoi have completely disappeared. So how do the Thanh Tri fresh rice-paper rolls preserve its quality? This article is the author's dedication to the traditional craft of the ancient Hoang Mai land along with the desire to have effective and positive measures to preserve the values of the traditional Thanh Tri fresh rice-paper rolls.Bánh cuốn là một trong những món ăn dân dã gắn bó với người Việt từ bao đời. Đi suốt chiều dài lịch sử của dân tộc, món ăn ẩm thực này luôn gắn bó mật thiết với người dân ở nhiều làng quê Bắc Bộ. Trong rất nhiều làng nghề làm bánh cuốn tồn tại đến ngày hôm nay, Bánh cuốn Thanh Trì ở Hà Nội đã trở nên một thương hiệu được nhiều khách hàng ưa chuộng và các chuyên gia ẩm thực đánh giá cao. Trong cơn lốc đô thị hóa hiện nay, nhiều sản phẩm văn hóa ẩm thực của các làng ven Hà Nội đã dần mai một. Vậy làm cách nào để Bánh cuốn Thanh Trì bảo tồn được nghề truyền thống cũng như giữ được chất lượng của nó? Bài viết này là tâm huyết của tác giả với nghề truyền thống của vùng đất Hoàng Mai lâu đời cùng với mong muốn có được những biện pháp hữu hiệu và tích cực để bảo tồn các giá trị về nghề truyền thống Bánh cuốn Thanh Trì.