Basil essential oil (Ocimum basilicum L.) sampled in Huong Thuong commune Thai Nguyen city is distilled by steam attraction with reflux. The content of essential oil from basil is 0.56% (according to air-dried materials). Essential oils have a mild aroma, light yellow color, and are lighter than water. By chromatographic mass spectrometry (GC/MS), 24 components from Basil essential oil have been identified, accounting for 99.42% of the total essential oil, the main components in Basil essential oil include Estragole (89.91). %), Methyl chavicol (2.25%), 1,8-Cineole (1.69 %) and 3-Carene (0.99%). Basil essential oil has moderate ability to inhibit Escherichia coli bacteria and shows strong inhibition of DPPH free radical. The research results of basil essential oil contribute to elucidating the chemical composition and biological activities of Thai Nguyen basil essential oil, adding to the treasure trove of Vietnamese essential oils.Tinh dầu Húng quế (Ocimum basilicum L.) thu mẫu tại xã Huống Thượng, thành phố Thái Nguyên được chưng cất bằng phương pháp lôi cuốn hơi nước có hồi lưu. Hàm lượng tinh dầu Húng quế đạt 0,56% (theo nguyên liệu khô không khí). Tinh dầu có mùi thơm nhẹ, màu vàng nhạt, nhẹ hơn nước. Bằng phương pháp sắc ký khí ghép khối phổ (GC/MS) xác định được 24 cấu tử từ tinh dầu Húng quế, chiếm 99,42% tổng lượng tinh dầu. Những thành phần chính trong tinh dầu Húng quế gồm Estragole (89,91%), Methyl chavicol (2,25%), 1,8-Cineole (1,69%) và 3-Carene (0,99%). Tinh dầu Húng quế có khả năng ức chế ở mức trung bình vi khuẩn Escherichia coli và thể hiện ức chế mạnh gốc tự do DPPH. Kết quả nghiên cứu tinh dầu Húng quế góp phần làm sáng tỏ hơn nữa về thành phần hóa học và hoạt tính sinh học của tinh dầu Húng quế ở Thái Nguyên, góp phần vào kho tàng dữ liệu tinh dầu ở Việt Nam.