Crocin and crocetin are two bioactive compounds found in saffron and gardenia. In the food industry, due to their natural yellow or orange color, they are used as food colouring. The study was carried out to optimize the high-performance liquid chromatography combined with a photodiode detector (HPLC-PDA) to simultaneously determine the crocin and crocetin content in food. Analytical samples were ultrasonicated with ACN:H2O (1:1, v/v) solvent for 30 minutes. The sample solution was determined by HPLC – PDA with the following conditions: Sunfire C18 column (250 mm x 4.6 mm
5 µm) mobile phase consisting of 0.1% formic acid and ACN using gradient program. The method has good specificity, the standard curves of crocin and crocetin have correlation coefficients R2 >
0.999, respectively, repeatability and recovery meet AOAC requirements. The limit of detection (LOD) for crocin and crocetin were 0.5 mg/kg and 0.25 mg/kg, respectively. The method has been applied to simultaneously determine crocin and crocetin in 15 real samples and results in 13 out of 15 samples detecting crocin content, 11 out of 15 samples detecting crocetin content, and in 2 out out of 15 samples. neither crocin nor crocetin was detected. The gardenia powder group contained the highest content of crocin and crocetin (23.5 g/100g – 24.4 g/100g) and dried lychee samples - sun-dried or dried gardenia contains the second highest concentrations of crocin and crocetin in the food group.Crocin và crocetin là hai hợp chất có hoạt tính sinh học được tìm thấy trong nhụy hoa nghệ tây và quả dành dành. Trong công nghiệp thực phẩm, do có màu vàng hoặc vàng cam tự nhiên, chúng được sử dụng để tạo màu trong thực phẩm. Nghiên cứu này được thực hiện nhằm tối ưu hóa phương pháp sắc ký lỏng hiệu năng cao kết hợp detector chuỗi diod quang (HPLC-PDA) để xác định đồng thời crocin và crocetin trong thực phẩm. Mẫu phân tích được chiết bằng hỗn hợp acetonitril (ACN) : H2O (1:1, v/v) tại nhiệt độ 40 ℃ trong 30 phút. Dung dịch mẫu được xác định bằng sắc ký lỏng hiệu năng cao HPLC–PDA với các điều kiện: Cột Sunfire C18 (250 mm x 4,6 mm
5 µm), pha động gồm acid formic 0,1% và ACN sử dụng chương trình gradient. Phương pháp có độ đặc hiệu tốt, đường chuẩn của crocin và crocetin có hệ số tương quan R2 >
0,9997 và độ lặp lại, độ thu hồi đạt yêu cầu của AOAC. Giới hạn phát hiện (LOD) của crocin và crocetin lần lượt là 0,5 mg/kg và 0,25 mg/kg. Phương pháp đã được áp dụng để xác định đồng thời crocin và crocetin trong 15 mẫu thực phẩm cho kết quả: 13/15 mẫu phát hiện hàm lượng crocin, 11/15 mẫu phát hiện hàm lượng crocetin và 2/15 mẫu không phát hiện được cả crocin và crocetin. Trong đó, nhóm bột dành dành có chứa hàm lượng crocin và crocetin cao nhất (23,5 g/100g – 24,4 g/100g), mẫu chi tử khô - quả dành dành đã phơi hoặc sấy khô chứa hàm lượng crocin và crocetin cao thứ hai trong nhóm thực phẩm.