During the Covid-19 pandemic, dairy farmers faced many challenges due to limited milk transportation. After the pandemic, when dairy farmers resumed production, the price of animal feed experienced a dramatic increase, leaving farmers in a dilemma. The study aimed to analyze the economic efficiency in dairy farming households in Don Duong district, Lam Dong province. The study utilized the input-oriented DEA model and collected data from 277 dairy farmers. The results indicate that, under the assumption of efficiency varying with scale, the technical efficiency (TE), distributional efficiency (AE), and average economic efficiency of dairy households were 0,982, 0,622, and 0,611, respectively. However, assuming constant efficiency to scale, these indicators were 0,968, 0,576, and 0,578, respectively. Additionally, to minimize costs, on average, each livestock household needs to reduce input costs by 39.9% (VRS) and 43.2% (CRS).Trong thời gian đại dịch Covid-19, việc tiêu thụ sữa của nông hộ gặp nhiều thách thức khi việc vận chuyển sữa bị hạn chế. Sau đại dịch, khi hộ chăn nuôi bò sữa tái sản xuất thì giá thức ăn chăn nuôi tăng lên đột biến khiến nông dân rơi vào tình trạng tiến thoái lưỡng nan. Nghiên cứu được thực hiện nhằm phân tích hiệu quả kinh tế trong chăn nuôi bò sữa của nông hộ tại huyện Đơn Dương, tỉnh Lâm Đồng. Nghiên cứu cũng sử dụng mô hình DEA theo hướng chú trọng đầu vào với số liệu thu thập từ 277 nông hộ chăn nuôi bò sữa. Kết quả cho thấy, với giả thuyết hiệu quả thay đổi theo quy mô thì hiệu quả kỹ thuật (TE), hiệu quả phân phối (AE) và hiệu quả kinh tế bình quân của các hộ chăn nuôi bò sữa lần lượt là 0,982
0,622 và 0,611. Với giả thuyết hiệu quả không đổi theo quy mô, các chỉ số trên lần lượt là 0,968
0,576 và 0,578. Bên cạnh đó, để tối thiểu hóa chi phí, bình quân mỗi hộ chăn nuôi cần giảm chi phí đầu vào là 39,9% (VRS) và 43,2% (CRS).