Gac cake is the residue part of gac membrain after oil extraction. The nutrition of gac cake is equivalent to that of yellow-grain corn, but the fat is 2-3 times higher than that of corn. 1kg of dried gac cake has 105g of protein, 122g of fat and a little fiber (54g). In gac cake, there are quite a lot of gấc oil content β - carotene, lycopene and - tocopherol (Vitamine E). Currently, gac cake is used as animal feed, the commercial value is not high. This paper point to study, an effective recovery method of gac oil from gac cakeqthat based on the comparison of the recovery efficiency of some traditional solvents such as hexane, petroleum ether and sub-critical dimethyl ether (DME). Extraction by the sub-supercritical dimethyl ether method in the low-pressure region gives good results. The results showed that, with in a short time, 15 minutes, extraction by DME gave the highest yield of 87.4% compared to the other. The study investigated the influence of some technological parameters (temperature, solvent ratio) on the efficiency of Gac oil recovery from gac cake by using DME as well. The results showed that the highest extraction yield reached to 96.77% with in an hour.Khô bã gấc là phần màng của hạt gấc sau khi đã chiết dầu. Dinh dưỡng của khô bã gấc tương đương với ngô hạt vàng, tuy nhiên chất béo nhiều hơn ngô 2 - 3 lần. Một kg khô bã gấc có 105g protein, 122g chất béo và một ít xơ (54g). Ðặc biệt, khô bã gấc còn khá nhiều dầu gấc chứa β - caroten, lycopen và - tocopherol (Vitamin E). Hiện nay, khô bã gấc được sử dụng làm thức ăn chăn nuôi, giá trịthương phẩm không cao. Bài báo này tập trung nghiên cứu phương pháp thu hồi dầu gấc từ khô bã gấc trên cơ sở so sánh hiệu suất thu hồi dầu gấc của một số dung môi truyền thống như hexane, petroleum ether và dung môi mới như dimethyl ether cận siêu tới hạn (DME). Trích ly bằng phương pháp dimethyl ether cận siêu tới hạn trong vùng áp suất thấp đem lại hiệu quả tốt. Kết quả chỉ ra rằng, trong thời gian ngắn, 15 phút, trích ly bằng DME đem lại hiệu suất thu hồi dầu gấc cao nhất, 87,4%, so với các dung môi truyền thống. Nghiên cứu cũng khảo sát ảnh hưởng của một số thông số công nghệ (nhiệt độ, tỷ lệ dung môi) đến hiệu suất thu hồi dầu gấc từ khô bã gấc bằng DME. Kết quả chỉ ra hiệu suất thu hồi dầu gấc đạt tới 96,77% trong thời gian 1 giờ.