Increasing the ratio of amino acid in soya milk, a popular drink, will help improve the protein absorbtion of digestive system. The study focus on assessing the content of amino acid in some kinds of soya milk
the protein hydrolytic yield of crude bromelin. On that basis, the optimal time and temperature of the bromelin activity will be surveyed. The results indicated the bromelin activity of 0.04U/mL soya milk showed the best hydrolytic yield. Screening suitable parameters and optimizing the effects of temperature and hydrolytic time by the response surface methodology (RSM) showed the highest yield of hydrolysing soya milk protein was recored at 60oC for 276 minutes. The amino acid content of the hydrolysed soya milk gots 1.20 ± 0.04mg tyrosine equivalent (TE)/mL soya milk.Sữa đậu nành là thức uống quen thuộc. Việc nâng cao tỷ lệ amino acid trong sữa đậu nành sẽ giúp gia tăng hiệu quả hấp thu protein. Nghiên cứu tập trung vào việc đánh giá hàm lượng amino acid trong một số loại sữa đậu nành
hiệu quả thủy phân protein trong sữa khi sử dụng bromelin thô. Từ đó, khảo sát ảnh hưởng của thời gian và nhiệt độ đến khả năng thủy phân của enzyme. Kết quả thí nghiệm cho thấy, tỷ lệ bổ sung bromelin ở mức 0,04U/mL sữa cho hiệu quả thủy phân protein cao nhất. Kết quả các thí nghiệm sàng lọc và tối ưu hóa ảnh hưởng của nhiệt độ và thời gian thủy phân bằng phương pháp đáp ứng bề mặt (response surface methodology, RSM) đã cho thấy bromelin thủy phân protein sữa đậu nành tốt nhất ở 60oC trong 276 phút, hàm lượng amino acid đạt 1,20 ± 0,04mg tyrosine equivalent (TE)/mL sữa.