Ludwigia hyssopifolia is traditionally used in the treatment of jaundice in Asian countries. There were no reports on the plant for in vitro hepatoprotective property in Vietnam. This study was aimed to evaluate the aqueous extracts of four various parts (whole plant, leaves, stems and roots) of L. hyssopifolia for its in vitro anti-oxidant and hepatoprotective activities. Medicinal plants were authenticated by DNA barcoding technique. Preliminary analysis of phytoconstituents, total polyphenol and flavonoid contents were also conducted. The antioxidant potential of the 04 extracts was investigated by employing in vitro DPPH assay while the hepatoprotective activity was assessed by calculating in vitro growth inhibition percentage on HepG2 cells. The results showed aqueous extract of whole plant contained flavonoids, saponins, tanninoid, reducing sugars and polyuronid. Leaf and whole plant extracts displayed the highest total polyphenol contents (148.30 ± 0.80 and 136.23 ± 1.00 mg GAE/g) as well as total flavonoid contents (30.34 ± 5.74 and 23.56 ± 8.81 mg QE/g). Leaf and whole plant aqueous extracts also exhibited the greatest antioxidant activity (IC50 of 45.27 ± 0.92 µg/ml and 46.00 ± 0.78 µg/ml). Whole plant aqueous extract showed the highest anti-HepG2 activity (IC50 of 176.3 ± 5.12 µg/mL). Aqueous extract from Ludwigia hyssopifolia whole plants is potential sources in the development of hepatoprotective medications.Rau mương thon (Ludwigia hyssopifolia) được sử dụng để điều trị bệnh vàng da ở nhiều nước châu Á. Tuy nhiên, chưa có báo cáo về đặc tính bảo vệ gan in vitro ở Việt Nam. Nghiên cứu nhằm đánh giá tác dụng kháng oxy hóa và bảo vệ gan in vitro của cao nước từ toàn cây, lá, thân và rễ. Mẫu được định danh bằng giải trình tự DNA thực vật. Phân tích sơ bộ thành phần hóa học, hàm lượng polyphenol và flavonoid toàn phần cũng được khảo sát. Khả năng kháng oxy hóa được tiến hành bằng thử nghiệm DPPH và hoạt tính bảo vệ gan được thử nghiệm ức chế dòng tế bào HepG2. Dịch chiết có chứa flavonoid, saponin, tanninoid, đường khử và polyuronid. Cao lá và toàn cây có hàm lượng polyphenol và flavonoid toàn phần cao nhất, lần lượt 148,30 ± 0,80 và 136,23 ± 1,00 mg GAE/g, 30,34 ± 5,74 và 23,56 ± 8,81 mg QE/g. Lá và toàn cây có hoạt tính kháng oxy hóa cao nhất (IC50 45,27 ± 0,92 µg/ml và 46,00 ± 0,78 µg/ml). Cao nước toàn cây có hoạt tính ức chế HepG2 cao nhất, IC50 176,3 ± 5,12 µg/mL. Cao nước từ toàn cây Rau mương thon thể hiện là tác dụng bảo vệ gan tiềm năng.