Các phthalate, hay phthalic acid ether, có nguy cơ gây ảnh hưởng xấu đến sức khỏe người sử dụng do tác động đến hệ nội tiết và gan. Thực phẩm là nguồn phơi nhiễm phthalate chủ yếu đối với con người. Hàm lượng phthalate trong sữa được quan tâm đặc biệt vì sữa là loại thực phẩm phổ biến nhất trong chế độ ăn. Do đó, việc đánh giá phơi nhiễm phthalate từ sữa đối với sức khỏe con người là cần thiết. Kết quả cho thấy, hàm lượng phthlate trong sữa tạo ra rủi ro không thể chấp nhận được đối với nguy cơ không gây ung thư ở trẻ em trong nghiên cứu này. Liều phthalate phơi nhiễm tính được lớn hơn so với liều tham chiếu cho cả trẻ em và người lớn. Nguy cơ gây ung thư cũng được ước tính là không thể chấp nhận được đối với cả trẻ em và người lớn., Tóm tắt tiếng anh, Phthalates, or phthalic acid ethers, are hazardous for human health as they produce negative effects on the endocrine system and liver when entering a body. Alimentary introduction into a body with food products is a priority for phthalates. Phthalates contents in milk are of particular interest since milk is the most popular food product among the population. It is vital to assess whether phthalates consumption from milk is safe for people due to their potential contents in this product and their potential hazards for human health. Research results indicate that when phthalates are introduced with milk it creates unacceptable non-carcinogenic risks for the examined children. Assessment of hazards caused by phthalates introduction allowed revealing that calculated phthalates doses were not safe as per adherence to the reference dose both for children and examined adults. The carcinogenic risk was also estimated as unacceptable both for children and adults