Thí nghiệm nuôi cá thát lát còm (Chitala chitala) bằng thức ăn viên nổi được thực hiện trong các giai lưới có diện tích 20 m2 /giai với 2 nghiệm thức ăn là thức ăn viên với 4 mức protein (42,5%, 38,6%, 33,6% và 33,2%) và 9% lipid cho 4 giai đoạn nuôi thương phẩm (trong 238 ngày) và nghiệm thức cho ăn bằng cá tạp. Mỗi nghiệm thức được lặp lại 3 lần. Kết quả cá ở nghiệm thức cho ăn thức ăn viên khác biệt không có ý nghĩa về tăng trưởng, tỷ lệ sống, năng suất so với nghiệm thức cho ăn cá tạp (p>
0,05). Độ dai của cơ thịt cá thát lát còm ở nghiệm thức cho ăn thức ăn viên (865 g lực) cao hơn so với nghiệm thức cho ăn cá tạp (671 g lực). Chi phí thức ăn cho 1 kg cá tăng trọng ở nghiệm thức cho cá ăn thức ăn viên (27.500 đồng) thấp hơn so với nghiệm thức cho ăn cá tạp (33.900 đồng). Nuôi cá thát lát còm bằng thức ăn viên đáp ứng nhu cầu dinh dưỡng của cá ở 4 giai đoạn nuôi thương phẩm cho hiệu quả cao so với thức ăn là cá tạp., Tóm tắt tiếng anh, The experiment on clown knifefish (Chitala chitala) culture using formulated feeds was conducted in nine 20 m2 hapas. Fish were fed formulated feeds at four levels of crude protein (42.5%, 38.6%, 33.6%, and 33.2%) at the same lipid level of 9% for four different stages of fish during the culture periods (238 days) and fish in the control treatment were fed trash fish. Each treatment was replicated three times. The survival rate, final mean weight, growth rate, and yield in the treatment using formulated feeds were not significantly different compared to those of the treatment using trash fish (p>
0.05). However, the chewiness of fish muscles in the formulated feed treatment (865 g force) was higher than that in the trash fish treatment (671 g force). The feed cost per kg wet weight gain of fish from the formulated feed treatment (27,500 VND) was lower than in the control treatment (33,900 VND). Clown knife fish culture by formulated feeds for four stages meeting their nutritional requirements was highly effective compared with feeding trash fish in terms of feeding cost.