Nghiên cứu nhằm kết hợp hai loại dược liệu lá ổi và râu bắp để tìm hiểu khả năng ức chế enzyme a-glucosidase, kháng viêm, kháng oxy hóa nhằm hỗ trợ kiểm soát bệnh đái tháo đường và các biến chứng liên quan. Kết quả cho thấy, tỷ lệ phối trộn 21 giữa lá ổi và râu bắp có tiềm năng nhất, với các giá trị IC50 của hoạt tính ức chế a-glucosidase, kháng viêm, kháng oxy hóa lần lượt là 1,45 pg/mL, 274,63 µg/mL và 22,36 µg/mL. Kết quả nghiên cứu đã khẳng định tiềm năng trong việc kết hợp lá ổi và râu bắp trong việc kiểm soát bệnh đái tháo đường và các biến chứng của nó., Tóm tắt tiếng anh, This study aims to combine two medicinal herbs, guava leaves and corn silk, to find out their ability to inhibit the enzyme a-glucosidase, anti-inflammatory, and antioxidant to support the control of diabetes and its complications. The study's results show that the 21 ratio of guava leaves and corn silk is the most potential with IC50 values of a-glucosidase inhibitory, anti-inflammatory, and antioxidant activities of 1.45 µg/mL, 274.63 µg/mL, and 22.36 µg/mL, respectively. For further studies, the extraction process for the 21 ratio of guava leaves and corn silk is preliminarily optimized with the optimal conditions at 50°C, within 60 minutes, and the solid to liquid ratio of 110, which demonstrated the best anti-diabetes activity with IC50 of 0.61 µg/mL. In summary, the study confirms the combination of guava leaves and corn silk has great potential for the diabetes mellitus and its long-term complications treatment.