Lactobacillus acidophillus °ãc bi¿t ¿n là mÙt chçng vi khu©n lên men lactic và sinh tÕng hãp các ch¥t kháng khu©n à éc ch¿ mÙt sÑ lo¡i vi khu©n gây bÇnh trong ho¡t Ùng ch n nuôi, nuôi trÓng thçy, h£i s£n. ViÇc sí dång các nguÓn théc n có chéa kháng sinh không hiÇu qu£ mà còn £nh h°ßng ¿n môi tr°Ýng ch n nuôi và nuôi trÓng thçy, h£i s£n. Vì th¿, áp dång biÇn pháp sinh hÍc trong sí dång các chçng vi khu©n có lãi làm nguÓn probiotic vëa có kh£ n ng Ñi kháng vÛi vi khu©n gây bÇnh, vëa t ng c°Ýng tính bÁn vïng trong môi tr°Ýng nuôi trÓng thçy s£n. Måc tiêu cça nghiên céu nh±m ánh giá kh£ n ng sinh tr°ßng, phát triÃn cça vi khu©n Lactobacillus acidophillus trong iÁu kiÇn nuôi c¥y khác nhau à thu hÓi nguÓn sinh khÑi lÛn trong môi tr°Ýng tÑi °u. K¿t qu£ cho th¥y, vi khu©n Lactobacillus acidophillus sinh tr°ßng tÑt nh¥t ß iÁu kiÇn dinh d°áng có nguÓn glucose 1,5% và nguÓn pepton 1% vÛi hiÇu su¥t thu hÓi sinh khÑi ¡t 0,7 (g/l) trong 72h nuôi c¥y. Khi tÑi °u trên các iÁu kiÇn môi tr°Ýng nuôi c¥y ß pH 6, nÓng Ù muÑi 0,5%
nhiÇt Ù nuôi c¥y 350 C và tÑc Ù l¯c 50 vòng/phút, sinh khÑi vi khu©n ¡t cao nh¥t 0,93 (g/l). Lactobacillus acidophillus °ãc thí nghiÇm nuôi c¥y trong môi tr°Ýng nuôi tôm siêu thâm canh cho th¥y, tÑc Ù phát phiÃn cça vi khu©n v«n duy trì tÑt trong 120h. Chçng Lactobacillus acidophillus có thà °ãc sí dång làm nguÓn sinh khÑi cho s£n xu¥t probiotic là h°Ûng phát triÃn môi tr°Ýng bÁn vïng trong nuôi trÓng thçy, h£i s£n., Tóm t¯t ti¿ng anh, Lactobacillus acidophillus is known as a species of lactic acid bacteria and it biosynthesizes antibiotics to inhibit some pathogenic bacteria in livestock and aquaculture. The use of antibiotic-containing feed sources is no longer effective and affects the environment of livestock and aquaculture. Therefore, the use of biological measures with beneficial bacteria species as a source of probiotics can antagonize pathogenic bacteria and increase sustainability in the aquaculture environment. The objective of the research was to evaluate the growth and development of Lactobacillus acidophilus under different culture conditions in order to recover large biomass resources in an optimal environment. The results showed that Lactobacillus acidophillus grew best under nutritional conditions with glucose source of 1.5% and peptone source of 1% with biomass recovery efficiency of 0.7 (g/l) in 72 hours of culture. In optimal environmental conditions at pH 6, salt concentration of 0.5%
culture temperature of 350 C and shaking speed of 50 round/min, the highest bacterial biomass reached 0.93 (g/l). The evaluation of the growth of Lactobacillus acidophillus in the super-intensive shrimp culture represented that the bacteria still maintained the growth rate for 120 hours of culture. Then, the use of Lactobacillus acidophillus as a source for probiotic production is an environmentally sustainable development direction in aquaculture.