Cà phê là loại cây công nghiệp xuất khẩu có giá trị cao ở Việt Nam, do đó, cần có những công nghệ chế biến sâu nhằm nâng cao giá trị cho mặt hàng này một cách bền vững. Trong nghiên cứu này, 2 chế phẩm enzyme cellulase và pectinase được sử dụng đồng thời nhằm nâng cao hiệu suất trích ly caffeine từ bột cà phê rang xay. Cà phê Robusta rang xay nguyên chất được trích ly với dung môi nước có sự hỗ trợ của 2 chế phẩm enzyme cellulase và pectinase. Kết quả cho thấy, khả năng ứng dụng chế phẩm enzyme và hỗn hợp enzyme trong trích ly caffeine từ bột cafe rang xay có khả năng ứng dụng thực tế., Tóm tắt tiếng anh, Coffee is a high-value export industrial crop in Vietnam, so it is necessary to develop deep processing technologies to increase the value of this commodity in a sustainable aspect. In this study, two commercial enzyme cellulase and pectinase were used simultaneously to improve the caffeine extraction efficiency from roasted coffee powder. Pure roasted Robusta coffee is extracted with water solvent with the support of two enzymes cellulase and pectinase. When examining each enzyme individually at extraction conditions with cellulase enzyme content 3.0% for 15 minutes at 40°C, the extracted caffeine concentration was 350.4 ± 5.5 mg/L
If The concentration of pectinase enzyme was 3.0% for 10 minutes at 40°C, the extracted caffeine concentration was 368.5 ± 5.0 mg/L. When examining the mixture of two enzymes with the ratio 13 (cellulasepectinase), a caffeine concentration of 368.1 ± 4.5 (mg/L) was obtained at 40°C for 5 minutes. The results show that the application of enzyme preparations and enzyme mixtures in caffeine extraction from roasted coffee powder has practical applicability.