An analysis method of vitamin C, including L-ascorbic and dehydroascorbic, in broccoli and orange juice was investigated. The sample was extracted using meta-phosphoric acid 20g/L, analyzed on a high-performance liquid chromatography (HPLC) system, and performed by AOAC techniques. The limit of detection (LOD) was determined at 4.31mg/100g with broccoli and 3.24mg/100g with orange juice. The efficiency of recovery was found at 87.6 - 105.4% with broccoli, and at 88.3 - 97.7% with orange juice. Consequently, the vitamin C extraction using meta-phosphoric acid and the detection by HPLC is a highly stable, efficient method.Phương pháp phân tích hàm lượng vitamin C (bao gồm tổng axit L- ascorbicvà L-dehydroascorbic) trong súp lơ xanh và nước cam đã được đánh giá. Sử dụngkỹ thuật sắc ký lỏng hiệu năng cao (HPLC) để phát hiện axit ascorbic, các mẫu đượcchiết xuất bằng axit metaphotphoric 20g/L. Kết quả cho thấy, các giá trị sử dụngcủa phương pháp được thực hiện trên các nền mẫu súp lơ xanh, nước cam lần lượtlà: độ thu hồi đạt 87,6 - 105,4%, 88,3 - 97,7%
giới hạn phát hiện của phươngpháp (MDL) đạt 4,31mg/100g, 3,24mg/100g
độ lệch chuẩn tương đối của độ lặplại 7,72%, 3,98%. Việc sử dụng kỹ thuật chiết vitamin C và định lượng bằng HPLClà phương pháp phân tích hoàn toàn phù hợp.