A total of 400 fingerlings were arranged into two groups (each containing 200 fish) to evaluate the effects of probiotics (Pediococcus pentosaceus) on the growth performance, survival rate and digestive enzyme activity of tilapia (Oreochromis niloticus). Fingerlings in the first group were raised in four composite tanks (capacity of 300 L/tank) with a density of 50 fingerlings/tank and fed with a diet without probiotic supplementation that served as the control treatment. Similarly, fish in the second group were nursed in four tanks and fed with a probiotic-supplemented diet called experimental treatment. After 60 days, the results showed significant differences between the two groups. The fish in the experimental treatment group exhibited higher growth parameters, including higher final weight (29.69 g), weight gain (440.99 %), and specific growth rate (2.81 % per day) compared to those in the control group (p<
0.05). Additionally, the experimental treatment group also showed higher feed intake (49.38 g per fish) and survival rate (92 %), with a lower feed conversion ratio (1.66) compared to the control treatment group (p<
0.05). Furthermore, the digestive enzyme activity of the fish in the experimental treatment group, including protease (463.6 U/g), lipase (6526.9 U/g), and amylase (9.03 U/g), was significantly higher than those in the control treatment group (p<
0.05). These findings suggest that adding Pediococcus pentosaceus to the diet can enhance Tilapia's growth performance, survival rate, and digestive enzyme activity.Tổng số 400 cá giống được bố trí vào 2 nhóm (200 con/nhóm) nhằm đánh giá ảnh hưởng của chế phẩm chứa vi khuẩn Pediococcus pentosaceus đến tăng trưởng, tỷ lệ sống và hoạt tính enzyme tiêu hóa của cá rô phi (Oreochromis niloticus). Cá ở nhóm một được nuôi trong 4 bể nhựa (dung tích 300 L/bể) với mật độ 50 cá giống/bể và cho ăn thức ăn không bổ sung chế phẩm gọi là nghiệm thức đối chứng. Tương tự, cá ở nhóm hai được nuôi trong 4 bể và cho ăn thức ăn có bổ sung chế phẩm gọi là nghiệm thức thí nghiệm. Sau 60 ngày nuôi, kết quả cho thấy cá ở nghiệm thức thí nghiệm có các chỉ tiêu sinh trưởng như khối lượng cuối (29,69 g), mức tăng khối lượng (440,99 %), tốc độ tăng trưởng đặc trưng (2,81 %/ngày), lượng thức ăn ăn vào (49,38 g/con) và tỷ lệ sống (92 %) cao hơn và hệ số chuyển hóa thức ăn (1,66) thấp hơn so với cá ở nghiệm thức đối chứng (p<
0,05). Ngoài ra, hoạt tính enzyme tiêu hóa của cá ở nghiệm thức thí nghiệm như protease (463,6 U/g), lipase (6526,9 U/g), amylase (9,03 U/g) cao hơn nhóm cá ở nghiệm thức đối chứng (p<
0,05). Kết quả của nghiên cứu này, khuyến khích việc bổ sung chế phẩm (P. pentosaceus) vào thức ăn để cải thiện sinh trưởng, tỷ lệ sống và hoạt tính enzyme tiêu hóa của cá rô phi.