Nghiên cứu này tập trung vào đánh giá ảnh hưởng của một số tính chất đất đến khả năng hấp phụ và dạng tồn tại của Cu trong đất trồng cây có múi ở huyện Cao Phong, tỉnh Hòa Bình. Thí nghiệm bổ sung 0, 100, 500, 1000 mgCu/L vào đất có một số tính chất khác nhau. Kết quả, ở lượng bổ sung 100 mgCu/L đạt hiệu suất hấp phụ cao nhất (>
93,76%) trong đất có tỷ lệ cát 28,44%, limon 40,45% và sét 31,11%
pHKCl và %OC cao hơn và hàm lượng N, P, K, Ca, Mg dễ tiêu thấp hơn. Ngược lại, ở đất có pHKCl thấp hơn, %OC và hàm lượng N, P, K, Ca, Mg dễ tiêu cao hơn thì có hiệu suất hấp phụ thấp hơn (78,32-79,23%). Tổng lượng Cu được hấp phụ tương quan nghịch với lượng Cu bổ sung vào đất 100, 500 và 1000 mgCu/L, theo thứ tự giảm dần từ (78,32-95,67%) xuống (26,67-34,19%) và thấp nhất (22,48-28,56%). Ở đất có Cu tổng số >
200 mg/kg, pHKCl 4,79-5,32 và OC 1,34-2,06% cho kết quả Cu dễ tiêu sinh học 2,29-4,29 mg/kg, ở mức an toàn và đảm bảo đủ nhu cầu vi lượng đối với cây có múi. Cần đưa ra giải pháp phù hợp để quản lý đất ô nhiễm đồng.This study focuses on investigating the crucial influence of some soil properties on the adsorption capacity and fractions of Cu in the citrus-growing soil in Cao Phong district, Hoa Binh province. Batch experiments were conducted by adding 0, 100, 500, and 1000 mgCu/L to soil samples with different characteristics. In the 100 mgCu/L added experiment, we found the highest Cu adsorption rate (>
93.76%) in soil samples with loamy texture, high pHKCl, %OC, and low nutrients. Conversely, the lowest Cu adsorption rates (78.32-79.23%) were observed in soil samples with lower pH, and higher %OC and nutrient availability. Noting that the total adsorbed Cu has a negative correlation with the amount of Cu added to the soil, gradually decreasing from (78.32- 95.67%) to (26.67-34.19%) and the lowest (22.48-28.56%) in soil samples with the added levels of 100, 500, and 1000 mgCu/L, respectively. In soil samples with total Cu >
200 mg/kg, pHKCl 4.79- 5.32, and OC 1.34-2.06%, the bioavailable Cu ranged from 2.29-4.29 mg/kg, which is safe for the soil environment and ecosystem, and sufficient as a micronutrient for citrus plants. It is necessary to find the best solutions for managing Cu-polluted soils.