Curcumin (CUR) has many important biopharmaceutical properties but is limited in effectiveness because of its very low bioavailability. Preparation in the form of liposomes (LIP) is considered an effective solution to increase the oral bioavailability of CUR. This study aims to prepare and evaluate the drug release of the LIP-CUR system coated with bacterial cellulose nanofibers (NanoBCF) for oral administration. The LIP-CUR or NanoBCF-LIP-CUR system was successfully prepared using the hydration method. The obtained LIP-CUR and NanoBCF-LIP-CUR have nano size (<
200 nm), fairly uniform distribution (PDI <
0.25) and quite high encapsultion efficiency (>
70%). During the first 60 minutes, CUR is released rapidly from LIP-CUR or NanoBCF-LIP-CUR, then slowly. The release of CUR from LIPCUR lasted up to 10 hours, while in NanoBCF-LIP-CUR it lasted up to 12 hours. CUR release from NanoBCF-LIP-CUR was slower than from LIP-CUR. The release of CUR from LIP-CUR or from NanoBCF-LIP-CUR reached the lowest value at pH = 1.2 and the highest at pH = 6.8. The release of CUR from LIP-CUR or from NanoBCF-LIP-CUR follows a diffusion mechanism and follows the Higuchi model (in NanoBCF-LIP-CUR) and the Korsmeyer-Peppas model (in LIP-CUR). The results showed that the NanoBCF-LIP-CUR system was successfully formulated to create a potential extended-release CUR delivery system for oral administration.Curcumin (CUR) với các tính chất sinh dược quan trọng nhưng hạn chế về hiệu quả vì sinh khả dụng rất thấp. Bào chế hệ ở dạng liposomes (LIP) được dùng như giải pháp hiệu quả để làm tăng sinh khả dụng đường uống của CUR. Nghiên cứu này nhằm bào chế và đánh giá sự giải phóng dược chất của hệ LIP bọc các sợi nano cellulose vi khuẩn (NanoBCF) dẫn CUR sử dụng cho đường uống. Hệ LIP-CUR hoặc NanoBCF-LIP-CUR được chuẩn bị thành công bằng cách hydrat hóa màng mỏng. LIP-CUR và NanoBCF-LIP-CUR tạo ra có kích thước cỡ nano (<
200 nm), sự phân bố cỡ hạt khá đồng đều (chỉ số PDI <
0,25) và đạt hiệu suất LIP hóa khá cao (>
70%). Trong 60 phút đầu, CUR được giải phóng nhanh từ LIP-CUR hoặc NanoBCF-LIP-CUR, sau đó chậm dần. Sự giải phóng của CUR từ LIP-CUR kéo dài đến 10 giờ, trong khi ở NanoBCF-LIP-CUR kéo dài đến 12 giờ. CUR giải phóng từ NanoBCF-LIP-CUR chậm hơn từ LIP-CUR. Sự giải phóng của CUR từ LIP-CUR hoặc từ NanoBCF-LIP-CUR đạt giá trị thấp nhất ở pH = 1,2 và cao nhất ở pH = 6,8. Quá trình giải phóng CUR từ LIP-CUR hoặc từ NanoBCF-LIP-CUR theo cơ chế khuếch tán và tuân theo mô hình Higuchi (ở NanoBCF-LIP-CUR) và mô hình Korsmeyer-Peppas (ở LIP-CUR). Kết quả đã chứng minh bào chế thành công hệ NanoBCF-LIP-CUR nhằm tạo ra một hệ thống phân phối CUR giải phóng kéo dài tiềm năng dùng cho đường uống.