Assessment the nutritional status among patients with gastric cancer before total gastrectomy at Vietnam National Cancer Hospital in 2023. Subject and method: A cross-sectional study on 58 patients with gastric cancer before total gastrectomy at Vietnam National Cancer Hospital from January to October 2023. Results: Almost of the participants were male (74.1%) with a mean age of 59.9 ± 10.8 years. Overall, 81% of patients had pain and nausea
72.4% had symptoms of fatigue in the 2 weeks before total gastrectomy surgery. Moreover, 58.6% of patients suffered from mild/moderate malnutrition and 27.6% of patients had severe malnutrition according to the Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA). The body mass index (BMI) and mid upper arm circumference (MUAC) measurement revealed 24.1% and 3.4% of undernourished patients, respectively. The proportions of patients having mild and moderate malnutrition were 13.8% and 3.4% according to albumin, respectively. There are 32.8% of gastric cancer patients with anemia. Conclusion: Patients with gastric cancer before total gastrectomy have poor nutritional status. More research is needed on this patients to improve nutritional status and contribute to improving treatment quality.Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh có chỉ định cắt toàn bộ dạ dày do ung thư tại Bệnh viện K năm 2023. Đối tượng và phương pháp nghiên cứu: Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 58 người bệnh cắt toàn bộ dạ dày do ung thư từ tháng 1/2023 đến tháng 10/2023 tại Bệnh viện K cơ sở Tân Triều. Kết quả: Nghiên cứu cho thấy chủ yếu đối tượng nghiên cứu là nam giới (74,1%) với tuổi trung bình là 59,9 ± 10,8 năm. Có đến 81% đối tượng nghiên cứu có triệu chứng đau và buồn nôn
72,4% có triệu chứng mệt mỏi trong 2 tuần trước phẫu thuật cắt toàn bộ dạ dày. Theo PG-SGA: người bệnh bị suy dinh dưỡng chiếm 86,2%, trong đó người bệnh bị suy dinh dưỡng nặng chiếm 27,6%. Tỷ lệ người bệnh bị suy dinh dưỡng theo BMI là 24,1% nhưng theo MUAC chỉ có 3,4%. Theo albumin, số người bệnh bị suy dinh dưỡng nhẹ là 13,8%
suy dinh dưỡng mức độ trung bình là 3,4%. Có 32,8% người bệnh ung thư dạ dày có tình trạng thiếu máu theo hemoglobin. Kết luận: Người bệnh cắt toàn bộ dạ dày do ung thư có tình trạng dinh dưỡng kém trước phẫu thuật. Cần có thêm các nghiên cứu trên đối tượng này để cải thiện tốt tình trạng dinh dưỡng và góp phần nâng cao chất lượng điều trị.