Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và mô tả một số yếu tố liên quan ở trẻ dưới 5 tuổi tại phòng khám Khoa Nhi, Bệnh viện Hữu nghị Việt Nam-CuBa Đồng Hới năm 2022 - 2023. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 451 tẻ em dưới 5 tuổi và người chăm sóc trẻ đến khám tại phong khám khoa Nhi, Bệnh viện Hữu nghị Việt Nam – Cu Ba Đồng Hới. Kết quả: Tỷ lệ suy dinh dưỡng (SDD) chung là 37,2%, trong đó tỷ lệ SDD nhẹ cân là 12,6%, SDD thấp còi là 22,2% và SDD thể gầy còm là 14,4%. Nam chiếm tỷ lệ SDD nhiều hơn nữ ở cả 3 thể, với p <
0,05. Tỷ lệ SDD giảm dần theo tuổi của trẻ. Một số yếu tố liên quan đến TTDD của trẻ: thời gian cai sữa trước 18 tháng (OR = 1,846, p = 0,037,95%CI 1,039 – 3,281), có bệnh đường hô hấp cấp ( OR = 1,992, p = 0,028, 95%CI: 1,077 – 3,684), tình trạng ăn của trẻ (OR = 1,830 , p = 0,011 , 95%CI = 1,149 - 2,914). Kết luận: SDD thể thấp còi, nhẹ cân ở mức trung bình, SDD thể gầy còm còn ở mức cao. Một số yếu tố ảnh hưởng đến tình tạng dinh dưỡng của trẻ bao gồm thời gian cai sữa trước 18 tháng, bệnh nhiễm khuẩn hô hấp cấp tính, tình trạng ăn của trẻ.To assess the nutritional status and some related factors of children under 5 years old at the pediatrics clinic, Vietnam–Cuba Dong Hoi Friendship Hospital in 2022-2023. Subject and Method: A Cross-sectional study was conducted among 451 under 5 years old and their caregivers. Results: The overall malnutrition rate was 37.2% of which 12.6 percent was underweight, 22.2 percent was stunting and 14.4 percent was wasting. The malnutrition rate was higher in Male than female children in these 3 types with p<
0.05. The age group which is most susceptible to malnutrition fluctuates from 12 months old to 23 months old. The malnutrition rate decreases inversely with the child’s age. Of all 3 malnutrition types, moderate malnutrition accounts for the highest rate, meanwhile, severe malnutrition reaches a peak in type CC/T. Some factors related to nutritional status include weaning time before 18 months old (OR = 1.846, p = 0.037, 95%CI: 1.039 – 3.281), acute respiratory disease (OR = 1.992, p = 0.028, 95%CI: 1.077 – 3.684), children’s eating habits (OR = 1.830, p = 0.011, 95%CI = 1.149 – 2.914). Conclusion: While stunting and underweight malnutrition have reached an average level, wasting malnutrition remains prevalent. Some factors related to the children’s nutritional status include weaning time before 18 months old, acute respiratory disease, and children’s eating habits.