Many Covid-19 patients in ICU suffered from acute respiratory distress syndrome (ARDS), which requires urgent respiratory and hemodynamic support. There are several nutritionspecific issues in ICU Covid-19 patients that need to be taken into consideration, such as malnutrition and the refeeding syndrome. Refeeding syndrome must be prevented when we feed patients to avoid overfeeding and its complications. In this study, we aimed to assess the prevelence of malnutrition and evaluate the risk of refeeding syndrome in Covid-19 patients at the Covid-19 Patients Treatment Hospital (Covid-19 hospital) in 2021-2022. Subject and method: A cross-sectional study was conducted among 488 Covid-19 patients admitted to the Covid-19 hospital from September 2021 to December 2022. The nutritional status of patients was assessed by GLIM 2019 criteria. The risk of refeeding syndrome was evaluated by ASPEN 2020 criteria. Results: The prevalence of malnutrition in Covid-19 patients in ICU was 76,9%. The percentage of patients who had the risk of refeeding syndrome was 53,8%, of which the moderate risk was 37,1 %, and 16,7% for severe risk. Conclusion: The refeeding syndrome is a severe complication of nutritional intervention
therefore, early diagnosis and preventive treatment of refeeding syndrome will help prevent feeding complications in ICU patients.Người bệnh Covid-19 điều trị tại ICU thường xuyên mắc phải hội chứng suy hô hấp cấp và cần các biện pháp hỗ trợ oxy và huyết động. Đồng thời, một số yếu tố dinh dưỡng cần phải chú ý như tình trạng suy dinh dưỡng (SDD) và hội chứng nuôi ăn lại (HCNAL). HCNAL cần phải được phòng ngừa khi bổ sung dinh dưỡng cho người bệnh, tránh nuôi dưỡng quá mức có thể dẫn tới các biến chứng liên quan. Trong nghiên cứu này, chúng tôi đánh giá tình trạng dinh dưỡng và nguy cơ hội chứng nuôi ăn lại của người bệnh Covid-19 tại các đơn nguyên điều trị tích cực tại bệnh viện điều trị người bệnh Covid-19 trong năm 2021-2022. Đối tượng và phương pháp nghiên cứu: Nghiên cứu mô tả cắt ngang với cỡ mẫu 488 người bệnh Covid-19 điều trị tại ICU tại Bệnh viện điều trị người bệnh Covid-19 từ tháng 9 năm 2021 tới tháng 12 năm 2022. Tình trạng dinh dưỡng được đánh giá theo tiêu chuẩn GLIM 2019. Nguy cơ hội chứng nuôi ăn lại được đánh giá theo tiêu chuẩn ASPEN 2020. Kết quả: Tỉ lệ suy dinh dưỡng của người bệnh Covid-19 điều trị tại ICU là 76,9%. Tỉ lệ người bệnh có nguy cơ hội chứng nuôi ăn lại là 53,8%, trong đó nguy cơ vừa là 36,1%, nguy cơ cao là 16,7%. Kết luận: Suy dinh dưỡng và hội chứng nuôi ăn lại xảy ra với tỉ lệ cao trên người bệnh Covid-19 điều trị tại ICU. Đánh giá sớm nguy cơ hội chứng nuôi ăn lại và suy dinh dưỡng sẽ giúp giảm các biến chứng liên quan của người bệnh Covid-19 trong ICU.