During pregnancy, serum lipid levels, particularly triglycerides, increase and are associated with gestational hypertension. However, no studies have been conducted on this condition in Vietnam. Objective: To describe serum lipid levels in the third trimester of pregnancy and analyze the relationship between serum lipid levels and gestational hypertension. Methods: A descriptive study was conducted on 834 women in their third trimester who gave birth at Bach Mai Hospital from May 2023 to March 2024. Fasting serum levels of total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, and triglycerides were measured at 28-40 weeks of gestation. Odds ratios (OR) and 95% confidence intervals (CI) were calculated using a multivariate regression model. Results: The levels of total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, and triglycerides were 6.49±0.04, 3.37±0.34, 1.83±0.01, and 3.11±0.40 mmol/L, respectively. Elevated serum triglycerides were associated with gestational hypertension (OR 1.5, 95% CI 1.002 – 2.2, p=0.049) after adjusting for age, prepregnancy BMI, history of hypertension or preeclampsia in previous pregnancies, excessive gestational weight gain, primiparity, and gestational diabetes. Conclusion: In the third trimester, serum levels of total cholesterol, LDLcholesterol, HDL-cholesterol, and triglycerides were 6.49±0.04, 3.37±0.34, 1.83±0.01, and 3.11±0.40 mmol/L, respectively. Elevated triglyceride levels were associated with gestational hypertension in Vietnamese pregnant women.Khi có thai, nồng độ lipid huyết thanh tăng cao đặc biệt là triglycerid có liên quan đến tăng huyết áp thai kỳ. Tuy nhiên chưa có nghiên cứu về tình trạng này ở Việt Nam. Mục tiêu: Mô tả nồng độ một số thành phần lipid huyết thanh ở phụ nữ có thai 3 tháng cuối và phân tích mối liên quan giữa nồng độ lipid huyết thanh ở quý III thai kỳ và biến chứng tăng huyết áp thai kỳ. Phương pháp: nghiên cứu mô tả trên 834 phụ nữ có thai quý III sinh tại bệnh viện Bạch Mai từ tháng 5/2023 đến tháng 3/2024. Định lượng nồng độ cholesterol toàn phần, LDLcholesterol, HDL-cholesterol và triglycerid huyết thanh lúc đói ở tuổi thai 28-40 tuần. Tính tỷ số chênh và khoảng tin cậy 95% bằng mô hình hồi quy đa biến. Kết quả: Nồng độ cholesterol toàn phần, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerid huyết thanh lần lượt là 6,49±0,04
3,37±0,34
1,83±0,01 và 3,11±0,40 (mmol/L). Nồng độ triglycerid huyết thanh có liên quan với tăng huyết áp thai kỳ với OR 1,5 (khoảng tin cậy 95% 1,002 – 2,2, p=0,049) sau khi hiệu chỉnh theo tuổi, BMI trước mang thai, tiền sử tăng huyết áp hoặc tiền sản giật ở lần mang thai trước, tăng cân quá mức khi có thai, mang thai con so và đái tháo đường thai kỳ. Kết luận: Nồng độ cholesterol toàn phần, LDL-cholesterol, HDLcholesterol, triglycerid huyết thanh ở quý III thai kỳ lần lượt là 6,49±0,04
3,37±0,34
1,83±0,01 và 3,11±0,40 (mmol/L). Tăng nồng độ triglycerid huyết thanh có liên quan tới sự xuất hiện tăng huyết áp thai kỳ ở thai phụ Việt Nam.