Papain is a common protease exhibiting antioxidant and anti-inflammatory activities. Papain can be extracted from seeds, leaves or latex of papaya (Carica papaya L.). It is involved in accelerating wound healing process. Hydrogels are widely used in biomedical applications such as tissue engineering, drug delivery system, and wound healing. Cross-linked hydrogels containing papain are more aqueous, durable and promising devices to minimize recovering time of lesions. Ingredients of HPMC hydrogels were investigated and immobilized with papain. The hydrogel thickness, moisture content, Fourier transform infrared, drug content and in vitro papain release were characterized. The formula of 0.5 g papain, 5 g HPMC, 5 g CA, 7.5 g glycerin, 5 g P407, 0.3 g nipagin M and EtOH quantum satis (q.s) 100 g resulted in hydrogels 0.8 mm of thickness, 3.83 % of moisture. FTIR analysis confirmed papain incorporation into prepared hydrogels. The FE-SEM examination revealed a good distribution of papain on the hydrogel and size of papain was (5-10) µm. In addition, from 2.6652 % to 5.1021 % of papain was released from the hydrogel within 60 minutesPapain là một protease phổ biến có tác dụng chống oxy hóa và chống viêm, đẩy nhanh quá trình chữa lành vết thương. Papain được chiết xuất từ hạt, lá hoặc mủ của cây đu đủ (Carica papaya L.). Hydrogel được sử dụng rộng rãi trong các ứng dụng vật liệu y sinh như kỹ thuật mô, hệ phân phối thuốc và chữa lành vết thương. Hydrogel liên kết chéo có chứa papain bền hơn trong môi trường nước và giúp giảm thiểu thời gian phục hồi các tổn thương. Công thức hydrogel HPMC đã được nghiên cứu và papain được cố định trong hydrogel này. Papain hydrogel được đánh giá độ dày, độ ẩm, hồng ngoại biến đổi Fourier, hàm lượng thuốc và khả năng phóng thích papain in vitro. Công thức Papain-hydrogel gồm 0,5 g papain, 5 g HPMC, 5 g CA, 7,5 g glycerin, 5 g P407, 0,3 g nipagin M và EtOH vđ 100 g. Kết quả cho thấy màng hydrogel có độ dày 0,8 mm, chứa 3,83 % độ ẩm. FTIR đã chứng minh sự kết hợp papain vào hydrogel. Số liệu FESEM cho thấy papain phân bố tốt trên hydrogel và kích thước của papain là (5-10) µm. Ngoài ra, papain được giải phóng từ hydrogel là 2,6652 % đến 5,1021 % trong thời gian 60 phút.