In this study, we develop a rapid, efficient, low-cost and environmentally friendly method to synthesize nitrogen-doped carbon quantum dots (N-CQDs). With simple input materials as citric acid and urea, N-CQDs were sucessfully synthesized in only 5 minutes using a domestic microwave oven. Characterisation results using TEM, UV–VIS, IR and fluorescence methods have demonstrated the successful doping of N into CQDs. The obtained N-CQDs material has a particle size of less than 10 nm, and the fluorescence quantum efficiency (36.6%), which is significantly higher than that of undoped CQDs (17.2%). The N-CQDs material also exhibits an on-off fluorescence effect in the presence of Au nanoparticles (AuNPs) and in the presence of tyramine, a biological amine commonly found in food products such as cheese, fish sauce, soy sauce, kimchi, etc. The fluorescence recovery of N-CQDs/AuNPs is linearly proportional to the tyramine concentration in the range from 0.02 ppm to 1 ppm, showing the possibility of using this material to detect and quantify tyramine in food samples.Trong nghiên cứu này, chúng tôi phát triển một phương pháp nhanh, hiệu quả, chi phí thấp và thân thiện với môi trường để tổng hợp chấm lượng tử carbon pha tạp nitơ (N-CQDs). Với nguyên liệu đầu vào đơn giản là acid citric và ure, quy trình đã tổng hợp thành công NCQDs chỉ trong 5 phút sử dụng lò vi sóng dân dụng. Các kết quả khảo sát đặc trưng bằng các phương pháp TEM, UV–VIS, IR và huỳnh quang đã chứng minh được sự pha tạp thành công N vào CQDs. Vật liệu N-CQDs thu được có kích thước hạt dưới 10 nm, hiệu suất lượng tử huỳnh quang (36,6%) cao hơn đáng kể so với hiệu suất lượng tử của CQDs không pha tạp (17,2%). Vật liệu N-CQDs cũng thể hiện hiệu ứng tắt-bật huỳnh quang khi có mặt hạt nano Au (AuNPs) và khi có mặt tyramin, một amin sinh học thường gặp trong các sản phẩm như phomai, nước mắm, nước tương, kim chi, v.v. Độ hồi phục huỳnh quang của NCQDs/AuNPs tỉ lệ tuyến tính với nồng độ tyramin trong khoảng từ 0,02 ppm đến 1 ppm, cho thấy khả năng có thể sử dụng vật liệu này để phát hiện và định lượng tyramin trong các mẫu thực phẩm.