Adenosine and cordycepin are bioactive compounds with health benefits. Therefore, both substances are often used to assess the quality of Cordyceps products. The optimization of the extraction conditions to determine adenosine and cordycepin from products containing Cordyceps (powder, extract, and capsule samples) were studied. The samples were prepared using an ultrasound-assisted extraction, the solvent was methanol and quantification of adenosine and cordycepin by HPLC-PDA. Optimization of adenosine and cordycepin extraction conditions by Response surface methodology using the Box-Behnken design, and by using design expert software. The experimental matrix includes 17 experiments of 3 investigation factors with the running range: material/solvent ratio (1:10-1:50 g/mL), methanol concentration (5-25%), ultrasound time (30-90 minutes). The results showed the optimal conditions for the extraction of adenosine and cordycepin for Cordyceps powder samples are the ratio of raw materials:solvent = 1:40 (g/mL), methanol concentration of 17.5% and ultrasound time is 70 minutes, the mean contents of adenosine and cordycepin were 24.15 and 330.78 mg/100g, the optimal methanol concentration for the extraction process is 15% for Cordyceps extract samples, those in their were: 158.30 and 1050.78 mg/100g, the most appropriate methanol concentration is 50% for Cordyceps capsule samples, while those in their were: 23.98 mg/100g and 213.21 mg/100g, relatively. This study provides an efficient analysis method to determine the optimal extraction conditions of adenosine and cordycepin from products containing Cordyceps that can be used as a basis for evaluating the quality of these products.Adenosine và cordycepin là những hợp chất có hoạt tính sinh học có lợi cho sức khỏe. Vì vậy, chúng được sử dụng để đánh giá chất lượng Đông trùng hạ thảo. Nghiên cứu tối ưu hóa điều kiện chiết xuất để xác định hàm lượng adenosine và cordycepin từ sản phẩm chứa Đông trùng hạ thảo đã được thực hiện. Các mẫu chiết bằng dung môi kết hợp siêu âm, định lượng bằng phương pháp HPLC – PDA. Tối ưu hóa điều kiện tách chiết adenosine và cordycepin theo phương pháp bề mặt đáp ứng và quy hoạch Box-Benken bằng phần mềm Design-Expert. Ma trận thực nghiệm gồm 17 thí nghiệm của 3 yếu tố khảo sát: tỷ lệ nguyên liệu/dung môi (1:10-1:50 g/mL), nồng độ methanol (5-25%), thời gian siêu âm (30-90 phút). Điều kiện tối ưu mẫu bột là tỷ lệ nguyên liệu: dung môi = 1:40 (g/mL), nồng độ methanol 17,5% và thời gian siêu âm 70 phút
với mẫu cao: nồng độ methanol tối ưu 15%
với mẫu viên nang: nồng độ methanol thích hợp nhất 50%, hàm lượng adenosine và cordycepin thu được lần lượt là: 24,15 và 330,78 mg/100g
158,30 và 1050,78 mg/100g
23,98 và 213,20 mg/100g. Kết quả của nghiên cứu đã cung cấp một phương pháp chiết xuất hiệu quả nhằm xác định hàm lượng adenosine và cordycepin trong các sản phẩm thực phẩm bảo vệ sức khỏe chứa Đông trùng hạ thảo, có thể được sử dụng để đánh giá chất lượng các sản phẩm này hoặc chiết xuất adenosine và cordycepin.