A cross-sectional descriptive study was conducted from March 2023 to December 2023 to assess the implementation of food safety regulations in bottled water production facilities across the five provinces of the Central Highlands region (Kon Tum, Gia Lai, Dak Lak, Dak Nong, Lam Dong) in 2023. The study evaluated food safety conditions, practices of direct production personnel, and collected bottled water samples for testing five bacterial indicators according to QCVN 6-1:2010/BYT. The results showed that the majority of facilities did not meet the criteria of physical infrastructure conditions at 74.7% (56/75), equipment and utensil conditions at 74.7% (56/75), conditions of direct production personnel at 44.0% (33/75), personal hygiene practices at 65.3% (49/75), and bottle cleaning practices at 72% (54/75). The rate of microbial contamination in bottled water products was 70.7% (53/75), of which the main contamination was Pseudomonas aeruginosa 45.3% (34/75), total Coliforms 42.7% (32/75), Clostridia 6.7% (5/75) and Streptococci feacal 2.0% (2/75). Some factors related to bacterial contamination in bottled water products are the condition of facilities, practicing personal hygiene, and practicing bottle hygiene.Nghiên cứu mô tả cắt ngang được thực hiện từ tháng 3/2023-12/2023, nhằm đánh giá thực trạng thực hiện quy định về an toàn thực phẩm của các cơ sở sản xuất nước uống đóng bình tại 5 tỉnh khu vực Tây Nguyên (Kon Tum, Gia Lai, Đắk Lắk, Đắk Nông, Lâm Đồng) năm 2023. Nghiên cứu thực hiện đánh giá điều kiện an toàn thực phẩm, thực hành của người trực tiếp sản xuất và lấy mẫu sản phẩm nước uống đóng bình xét nghiệm 5 chỉ tiêu vi khuẩn theo QCVN 6-1:2010/BYT. Kết quả cho thấy phần lớn các cơ sở không đạt các tiêu chí về điều kiện cơ sở vật chất là 74,7% (56/75), điều kiện trang thiết bị dụng cụ là 74,7% (56/75), điều kiện người trực tiếp sản xuất 44,0% (33/75), thực hành vệ sinh cá nhân 65,3% (49/75), thực hành vệ sinh vỏ bình 72% (54/75). Tỷ lệ nhiễm vi sinh vật vi sinh vật trong sản phẩm nước uống đóng bình là 70,7% (53/75), trong đó nhiễm chủ yếu vi khuẩn Pseudomonas aeruginosa 45,3% (34/75), Coliforms tổng số 42,7% (32/75), bào tử vi khuẩn kị khí khử sulfit (Clostridia) 6,7% (5/75), Streptococci feacal 2,0% (2/75). Một số yếu tố liên quan tình trạng nhiễm vi sinh vật trong sản phẩm nước uống đóng bình là điều kiện cơ sở vật chất
thực hành vệ sinh cá nhân và thực hành vệ sinh bình.