Monofloral honey samples (Mentha longifolia L.) from Ha Giang, Viet Nam, were chosen for this study. The samples were analyzed by their physicochemical properties, including total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC), and total carotenoid content (TCC). The levels of hydroxymethylfurfural (HMF) (33.40-37.51) mg/kg and free acid (13.67-24.17) meq/kg in mint honey were measured. Moreover, the high levels of TPC (45.15-70.44) mg GAE/100 g, TFC (3.04-5.04) mg GE/100 g, and TCC (12.54-17.01) mg β-carotene/kg content in mint honey contributed to its antioxidant activity, as indicated by IC50 of 37.99-50.89 mg/mL. The findings of this study emphasize the significance of mint honey as a health-promoting substance.Trong nghiên cứu này, các mẫu mật ong đơn hoa (Mentha longifolia L.) từ Hà Giang, Việt Nam đã được chọn. Các mẫu được phân tích các tính chất lý hóa, tổng hàm lượng phenolic, tổng hàm lượng flavonoid và hàm lượng carotenoid. Mức độ hydroxymethylfurfural (HMF) (33,40-37,51) mg/kg và axit tự do (13,67-24,17) meq/kg trong mật ong bạc hà đã được ghi nhận. Hơn nữa, mức độ cao của tổng hàm lượng phenolic (TPC) (70,44 mg GAE/100 g), flavonoid (TFC) (3,04-5,04) mg GE/100 g và carotenoid (TCC) (12,54-17,01) mg β-carotene/kg trong mật ong bạc hà đã góp phần vào hoạt động chống oxy hóa của nó, thể hiện qua IC50 37,99-50,89 mg/mL. Những phát hiện của nghiên cứu này nhấn mạnh tầm quan trọng của mật ong bạc hà như một chất tăng cường sức khỏe.