Mục tiêu của nghiên cứu là khảo sát đặc điểm thực vật, trình tự ITS để góp phần định danh đúng loài Kim sa tùng và sơ bộ thành phần hóa thực vật. Loài Kim sa tùng được định danh dựa trên hình thái và giải trình tự gen ITS. Kết quả giải trình tự gen ITS đã xác định rằng đối tượng nghiên cứu thuộc loài Baeckea frutescens L. Kết quả khảo sát hình thái cho thấy có đặc điểm: lá đơn, mọc đối, 5 lá đài dính, 5 cánh hoa rời, khoảng 6 đến 8 nhị rời xếp một vòng, 3 lá noãn, bầu dưới
kèm dữ liệu giải phẫu: sợi libe, libe trong, túi tiết ly bào và tinh thể calci oxalat hiện diện ở vi phẫu thân và lá. Kết quả khảo sát sơ bộ thành phần hóa thực vật trong lá đã cho thấy có tinh dầu, triterpenoid, flavonoid, saponin, tannin, và anthranoid. Kết quả nghiên cứu góp phần cung cấp thêm dữ liệu về trình tự ITS, đặc điểm hình thái, giải phẫu thân, lá và thành phần hóa thực vật có trong lá của loài Kim sa tùng ở Việt Nam.The objective of the study was to investigate the botanical characteristics and ITS sequence to contribute to the accurate identification of “Kim sa tung” species and preliminarily survey its phytochemical composition. The “Kim sa tung” species was identified based on morphology and ITS gene sequencing. The ITS gene sequencing results confirmed that the studied specimen belongs to the species Baeckea frutescens L. The morphological survey revealed characteristics such as single leaves, opposite position, 5 attached sepals, 5 unattached petals, (6-8) free stamens arranged in a single whorl, 3 carpels, hypergynous. Accompanying anatomical data showed the presence of phloem fibers, internal phloem, secretory cavities, and calcium oxalate crystals in the transverse sections of the stems and leaves. The preliminary phytochemical survey of the leaves revealed the presence of essential oils, triterpenoids, flavonoids, saponins, tannins, and anthranoids. The study results contribute to provide additional data on the ITS sequence, as well as the morphological, anatomical characteristics of the stem and leaves, and the phytochemical composition of the leaves of “Kim sa tung” in Viet Nam.