Mục tiêu của nghiên cứu là đánh giá ảnh hưởng của các prebiotic đến sự phát triển vi khuẩn Lactobacillus fermentum 39-183 và hiệu quả bảo vệ vi khuẩn trong quá trình vi gói. Sự phát triển của vi khuẩn Lactobacillus fermentum 39-183 gia tăng đáng kể khi có mặt của các prebiotic: fructooligosaccharide, galactooligosaccharide, lactulose và inulin. Vi khuẩn Lactobacillus fermentum39-183 được vi gói bằng phương pháp sấy phun với vật liệu Whey protein. Kết quả chụp SEM cho thấy, vi hạt hình cầu và kích thước khác nhau trong khoảng 9.17 đến 10.37 µm. khi bảo quản ở 25 ºC trong 75 ngày, vi hạt chứa WP và FOS bảo vệ vi khuẩn probiotic lactobacilli tốt hơn. Tỷ lệ vi khuẩn L. fermentum 39-183 sống trong mẫu A2 (WP + FOS) cao hơn đến 50% khi so sánh với mẫu chỉ sản xuất với whey protein (A1). Việc sử dụng whey làm chất nền và lợi ích về sức khoẻ của prebiotic và probiotic, các chế phẩm bột này có thể được điều chỉnh để sử dụng trong các ứng dụng thực phẩm chức năng.Từ khóa: Fructooligosaccharide, galactooligosaccharide, inulin, probiotics, vi góiThe objective of this study was to evaluate the effect of prebiotic substrates on the growth of Lactobacillus fermentum 39-183 and to investigate the utilization of these prebiotic substrates as coating materials for microencapsulation. The cell growth of L. fermentum 39-183 was significantly increased in the presence of fructooligosaccharide,galactooligosaccharide, lactulose and inulin. The microencapsulation of L. fermentum 39-183 cells was carried out by spray drying process using the selected prebiotic substrates and the enteric coating material, whey protein. Scanning and transmission electron microscopy revealed that the particles showed a spherical shape and various sizes between 9.17 and10.37 µm. During the storage up to 75 days at 25 ºC, powders consisting of WP and FOS afforded better protection to probiotic lactobacilli. Survival rate of L. fermentum 39-183 inpowder A2 (WP+FOS) was higher than 50% when compared to the powder produced only with whey protein (A1). Using whey as a bacterial substrate and the health benefits associated with both prebiotics and probiotics, it is possible that these powders could be tailored for use in functional food applications.Keywords: Fructooligosaccharide, galactooligosaccharide, inulin, icroencapsulation, probiotics