Kiến thức, tuân thủ về chế độ dinh dưỡng trên 292 bệnh nhân đái tháo đường type 2. điều trị ngoại trú tại bệnh viện Bãi Cháy, tỉnh Quảng Ninh năm 2015. Kết quả cho thấy phần lớn người bệnh có kiến thức đúng về lựa chọn thực phẩm, chiếm 91,8%. 95,2% bệnh nhân hiểu nên ăn các loại rau và đồ luộc, 91,1% người bệnh hiểu đúng cơm, miến dong là thực phẩm nên hạn chế ăn. 93,5% bệnh nhân cho biết cần tránh các loại nước uống có đường, bánh kẹo, đồ ngọt. Có 27,7% người bệnh cho rằng dưa hấu là thức ăn cần tránh và tỷ lệ này đối với dứa là 39,0%.Objective: Study on knowledge, compliance with nutrition in out-patients with type 2 diabetes mellitus. Design: Questionnaire-based interviews on knowledge, nutritional compliance in 292 type 2 diabetic outpatients over 18 years of age at Bai Chay Hospital, Quang Ninh Province from Dec 2014 to Sept 2015. Result: The majority of patents had proper knowledge about food choices (91.8%)
95.2% of patients understand to eat vegetables and boiled foods
91.1% of the patients understand that rice/walnuts are foods that should limit their intake
93.5% of patients said that they should avoid sugary drinks, confectionery, sweets... 27.7% of patients said that watermelon is the food to avoid and the ratio for pineapple is 39.0%. Conclusions: Most patients have proper knowledge and compliance with nutrition. Communicating health education and disseminating frequently knowledge related to the diseases is very necessary and beneficial for diabetes patients.