Food sensitization is common among children, some studies show that the proportion is more than 20%. Food sensitization affects the health of children as it causes post-meal signs that affect one or all organs in the body, in addition to sensitization also affects the nutritional status of children. TUY so, currently in our country there are no studies to determine food sensitivity in children. In order to determine the rate of sensitive children under 5 years old, through which proposed intervention solutions, the author conducted a cross-sectional descriptive study of 497 children under 5 years old at Hoa Mai kindergarten, Cau Giay , Hanoi. The research results show that: 9.26% of children have been sensitive to food, the percentage of foods that are susceptible is as follows: Nuts: peanuts 1.4%, sesame 1.61%, soybeans 2.41%, other seeds 0.6%. Hypersensitivity to chicken eggs 3.02%, egg-containing food is 2.41%, susceptibility to cow's milk is 2.01%, with egg-containing foods is 2.41%, sensitive to cereal products (wheat flour, bread, shrimp noodles): 1.41%, susceptible to fish 1.81%, with crustaceans 3.82%.Mẫn cảm thức ăn phổ biến ở trẻ, một số nghiên cứu cho thấy tỷ lệ đều chiếm trên 20%. Mẫn cảm với thức ăn ảnh hưởng đến sức khỏe ở trẻ như gây ra các dấu hiệu sau ăn ảnh hưởng đến một hay toàn bộ các cơ quan trong cơ thể, ngoài ra mẫn cảm còn ảnh hưởng đến tình trạng dinh dưỡng ở trẻ. TUy vậy, hiện ở nước ta chưa có nghiên cứu xác định tình trạng mẫn cảm thức ăn ở trẻ. Nhằm xác định tỷ lệ mẫn cảm ơn trẻ dưới 5 tuổi, qua đó đề xuất các giải pháp can thiệp, tác giả tiến hành nghiên cứu mô tả cắt ngang 497 trẻ có độ tuổi dưới 5 tuổi tại trường mầm non Hoa Mai, Cầu Giấy, Hà Nội. Kết quả nghiên cứu cho thấy: có 9,26% trẻ đã từng mẫn cảm với thức ăn, tỷ lệ các loại thức ăn trẻ bị mẫn cảm như sau: Các loại hạt: lạc 1,4%, vừng 1,61%, đậu nành 2,41%, hạt khác 0,6%. Mẫn cảm với trứng gà 3,02%, thực phẩm chứa trứng là 2,41%, mẫn cảm với sữa bò là 2,01%, với thực phẩm chứa trứng là 2,41%, mẫn cảm với các sản phẩm ngũ cốc (bột mỳ, bánh mỳ, mỳ tôm): 1,41%, mẫn cảm với cá 1,81%, với giáp xác 3,82%.