Các hợp chất polyphenol trong vỏ lụa hạt điều được thu nhận bằng phương pháp trích ly có hỗ trợ vi sóng (Microwave-assisted extraction - MAE). Mục tiêu của nghiên cứu là xác định điều kiện tối ưu của quá trình trích ly. Điều kiện trích ly bao gồm 2 yếu tố được khảo sát bằng thực nghiệm là công suất vi sóng (W) và thời gian xử lý vi sóng (giây), các yếu tố khác được cố định dựa trên kết quả của các khảo sát trước đó. Hàm mục tiêu là hàm lượng polyphenol tổng (TPC, mg GAE/g chất khô). Phương pháp bề mặt đáp ứng (Response surface methodology - RSM) với mô hình quay bậc 2 có tâm (Central composite design - CCD) được sử dụng để thiết kế thí nghiệm tối ưu hóa. Kết quả thực nghiệm cho thấy mối quan hệ giữa hàm mục tiêu và điều kiện trích ly tương thích với một mô hình thực nghiệm bậc 2 với R2 bằng 0,977. Trong đó, cả hai yếu tố nghiên cứu đều ảnh hưởng có nghĩa (p 0,05) giữa giá trị dự đoán ở trên và giá trị thực nghiệm (194,99 mg GAE/g chất khô). Khả năng bắt gốc tự do DPPH của mẫu dịch chiết tối ưu (IC50) bằng 88,68 µg/mL, thấp hơn 6,69 lần so với vitamin C (12,93 µg/mL). Từ khóa(:) Trích ly có hỗ trợ vi sóng, hợp chất polyphenol, vỏ lụa hạt điều, khả năng bắt gốc tự do DPPH.Polyphenol compounds in cashew nut testa were obtained by microwave assisted extraction (MAE) method. The aim of this research was to determine the optimal condition of extraction. The MAE conditions included two factors studied by empirical research were microwave power (W) and time (seconds), other factors were fixed based on results of earlier studies. The response was the total phenolic content (TPC, miligram GAE per gram of dry matter). The response surface methodology (RSM) based on central composite design (CCD) was used to design experiments. Empirical results showed that the relationship between TPC and MAE conditions fitted a quadratic empirical model with R2 of 0.977. In which, both factors had significant effects on TPC (p 0.05) between the predicted value and the experimental value (194.99 mg GAE per gram of dry matter). Free radical DPPH scavenging capacity of optimal extract (IC50) was 88.68 µg per mL, 6,69 times lower than vitamin C content (12.93 µg per mL). Keywords(:) Optimization, microwave-assisted extraction, phenolic compounds, cashew nut coat, DPPH radical scavenging activity.Chlorogenic acid is a natural antioxidant that is widespread in the plant kingdom and can be found at a high content level in green coffee beans. This secondary metabolite in green coffee beans has potent biological properties including antioxidant, anti-inflammatory, anti-cancer, anti-obesity, anti-hypertension, and anticonvulsant. In this study, the extraction of chlorogenic acid from Vietnamese green coffee beans was optimized using the response surface methodology. A second-order polynomial model with three important variables (liquid-to-solid ratio, temperature, and extraction time) was used. A rotatable central composite design consisting of 21 experimental runs with three replicates at the center point was applied to describe the experimental data. The experimental results properly conformed to the constructed model (R2= 0.8549). The optimized conditions were as follows 40% ethanol (v/v), a liquid-to-solid ratio of 11.77, at 85oC for 64 min. Four extractions were performed in parallel using the optimal conditions to validate the model. The experimental values highly agreed with the predicted value (P