Nghiên cứu ảnh hưởng của bột lá sắn đến năng suất và chất lượng thịt chim cút Nhật Bản nuôi tại Thái Nguyên. Thí nghiệm trên 300 chim cút thịt từ 1 đến 42 ngày tuổi được chia làm 2 lô, mỗi lô 50 con, nhắc lại 3 lần (3x50=150). Kết quả cho tháy tỷ lệ nuôi sống của lô đối chứng đạt 90,67% và lô thí nghiệm đạt 94,67%. Khối lượng lúc 6 tuần tuổi của lô đối chứng là 165,5g còn lô thí nghiệm đạt 177,5g, tiêu tốn thức ăn/1kg tăng khối lượng của lô thí nghiệm thấp hơn lô đối chứng 6,71%. Tỷ lệ trung bình của VCK, lipid trong thịt ngực và đùi của lô thí nghiệm thấp hơn, còn protein và khoáng thì cao hơn lô đối chứng.The study was conducted on 300 quails from 1 to 42 days of age, divided into two group, each group have 50 quails, repilcate 3 times (3 x 50 =150). The control group (CG) was feed base diet (BD)
the experimental group (Exp) were feed the diet supplemented 0%
2 % and 4 % cassava leaf meal in three periods of 1- 7
8- 21 and 22-42 days of age, respectively. The Exp diet has the same level of metabolic energy and protein in comparison with BD. The result showed that: at 6 weeks of age, the live rate of CG was 90.67% and the Exp was 94.67%. The body weight of CG was 165.50 g and Exp was 177.50 g. Feed conversion ration/1 kg body weight gain of Exp was less than CG of 6.71%
the average dry matter and lipid of breast and leg muscle of Exp less than the CG but the protein it higher than the CG.